Aquest dijous s’ha iniciat el procediment per a la donació de diferents documents i materials sobre l’obra “Història d’Ontinyent”, del Pare Luis Fullana, a l’Arxiu Municipal. Els materials, que van ser recopilats i custodiats durant dècades per Víctor Mira Tejeiro, han sigut entregats de forma altruista a l’Arxiu per un dels seus fills i hereus de la documentació, José Manuel Mira.
La regidora d’Arxiu, M. Àngels Moreno, ha agraït a la família Mira la seua donació, i ha fet valdre la importància d’aquest fons documental de cara a enriquir l’Arxiu i convertir-se en material de consulta per a futures investigacions.
En paraules de la regidora d’Arxiu, M. Àngels Moreno, “en primer lloc, vull agrair públicament a José Manuel Mira la seua generositat per la donació de tota aquesta documentació, que prompte estarà a disposició de la ciutadania d’Ontinyent i el món investigador. A més, també volem destacar la responsabilitat i la cura amb què Mira ha custodiat tot el material, llegat per son pare, durant tot aquest temps, i per les facilitats que ens ha oferit per a portar a terme el procés de donació”.
Moreno ha apuntat que “el Pare Fullana és una figura reconeguda d’Ontinyent. Va ser professor, catedràtic, acadèmic i estudiós de la llengua. A més, entre la seua nombrosa obra, va elaborar aquest monogràfic sobre la nostra ciutat, anomenat ‘Història d’Ontinyent’, on narra etapes de la història i trets del tarannà ontinyentí.
Gràcies a aquesta documentació que rebem hui, es constituirà el fons ‘Víctor Mira Tejeiro’, en reconeixement de qui va recuperar el manuscrit del llibre, va tindre cura de tot el material, i va realitzar la transcripció a màquina que ha permés editar el llibre posteriorment”.
“Una donació com aquesta demostra la importància de l’Arxiu com a impulsor de la nostra memòria col·lectiva, per a la seua conservació i difusió. Per una banda, amb la proposta de donació que hem signat ací mateix, s’iniciarà el procediment administratiu per a fer efectiva la donació, que serà elevada al Ple Municipal.
Paral·lelament, el personal tècnic de l’Arxiu farà l’inventari i catalogació de la documentació, per a posar-la a disposició del públic en poc temps”, ha subratllat la regidora.
El donant del fons documental, José Manuel Mira, ha explicat que “la documentació aportada inclou un total de 25 carpetes amb documents. Per una banda, està la prova d’impremta dels primers 16 capítols del llibre, i la versió manuscrita feta pel Pare Fullana dels toms 1 i 2, a partir del capítol 17.
També s’aporta la transcripció completa del text feta a màquina per Víctor Mira. Així mateix, s’inclouen les cartes remeses i rebudes durant les gestions per a recuperar el manuscrit, i fotografies i altres materials per a completar la història”.
Mira ha exposat que “la tasca de mon pare, Víctor Mira, va consistir a recopilar i classificar el manuscrit del llibre “Història d’Ontinyent” del Pare Fullana, que havia quedat extraviat després de la fallida de la impremta que anava a editar el volum.
El text s’havia perdut sense arribar a publicar-se, i després de molta investigació, cartes i peticions, va poder recuperar el manuscrit i la prova d’impremta, agrupant tots els capítols. A partir d’aquí, durant vora tres anys, Víctor Mira es va dedicar a transcriure a màquina tota l’obra”.
“Existeix una versió de l’obra quasi completa, editada per Caixa Ontinyent en 1997, quan es commemorava el 50 aniversari de la mort del Pare Fullana. No obstant això, l’edició no recull la totalitat dels capítols, ja que se’n van retirar tres. A més, hi ha un capítol que figura al manuscrit original, però que no va ser transcrit per Víctor Mira ni incorporat al llibre de 1997.
És un capítol dedicat a la indústria d’Ontinyent, que no està acabat. Com a hereus del material, i dels drets d’autor, que estaven en mans de mon pare, hem volgut que puga estar a disposició de tot Ontinyent l’obra completa i els materials que l’acompanyen. Una obra que per eixes particularitats, és única i inèdita completament”, ha conclòs José Manuel Mira.