L’empresariat incideix en la perillositat de la planta de biogàs després de l’incendi a Llutxent

Un representant dels empresaris del polígon Serrans V, Quique Guillén. s’ha reunit aquesta setmana amb l’alcalde d’Aielo de Malferit, Juan Rafael Espí, i amb dos regidors del consistori per incidir en la perillositat que suposaria la instal·lació d’una planta de biogàs en aquesta àrea industrial consolidada del municipi. La trobada s’ha produït després de l’incident que patien les instal·lacions d’una empresa de tractament de residus orgànics, relacionada amb la planta de biogàs i planta de compostatge de Llutxent, el cap de setmana. Per a Guillén, “tot i que la planta d’Aielo de Malferit té unes característiques diferents, no tindrà planta de compostatge, però sí una àrea per aquest menester, l’incendi posa de manifest la potencial perillositat d’aquesta classe de plantes i com perjudicaria els negocis que estem implantats en el polígon Serrans V”, explica. L’empresari també afegeix que “en les al·legacions que vam presentar, de fet, s’inclou la perillositat que suposa una planta de biogàs, ja que pot patir incendis i també explosions”.
Per tots aquests motius, aquest col·lectiu empresarial exigeix la corporació municipal que actue “de manera responsable i en benefici del poble i de les empreses situades en ell”.
A més a més, els empresaris del polígon Serrans V celebraven recentment la segona xerrada informativa per advertir “sobre els perills de la instal·lació d’una macroplanta de biogàs en aquest polígon” situat en la població d’Aielo de Malferit.
Tal com detallen, “en la segona xarrada Informativa, s’han abordat els impactes mig ambientals i de salut, que aquest tipus de plantes poden portar associats. Per a això, s’ha comptat amb experts en matèria ambiental i mèdics pneumòlegs. A més, s’han tractat aspectes jurídics i legals sobre l’expedient de la planta de biogàs. I, finalment Quique Guillén, en representació dels empresaris del polígon Serrans V, va exposar els problemes tant salubres, com d’inversió als quals s’exposa el poble si finalment es fa efectiu el projecte de la planta de biogàs. Referent a això, Quique Guillén va assenyalar el perill de deslocalització de les empreses situades en el polígon, ja que moltes d’elles ja han paralitzat inversions i estan buscant noves localitzacions lluny de la planta de biogàs i, per tant , fora del terme municipal d’Aielo de Malferit”.
Així mateix, sol·liciten a l’organisme pertinent, el tancament de l’expedient amb la major celeritat possible, perquè des que, a la fi de gener van conéixer la notícia a través dels mitjans de comunicació, s’han vist embolicats en una incertesa que s’ha evidenciat en la paralització d’inversions, fet que fa que aquests negocis resulten menys competitius respecte a altres empreses del seu sector, per una qüestió completament aliena al seu negoci.
Aquesta iniciativa dona continuïtat a la primera jornada, organitzada pel mateix col·lectiu, en la qual la pretensió era “conéixer la problemàtica que suposa aquest tipus de plantes en ubicacions pròximes a la població”. Per a ells, van ser convidats representants de plataformes contra les plantes d’Almansa i Llutxent, així com el president de la Mancomunitat, Ismael Sanvictor. De fet, va anar en aquesta primera xarrada, on un dels ponents va proposar la consulta popular que s’ha realitzat a Aielo de Malferit durant aquesta setmana, i el resultat de la qual ha reflectit el rebuig total del poble a la instal·lació de la planta de biogàs.
Les reivindicacions de l’empresariat no s’aturaran fins que la Conselleria es pronuncie negativament respecte a la instal·lació d’aquesta planta de biogàs.