L’ermita de Sant Vicent continua abandonada vint anys després de ‘salvar-la’

El pròxim 2023 es compliran dues dècades des que es va realitzar l’última intervenció en l’ermita de Sant Vicent, una actuació que va ser promoguda per l’associació cultural La Nostra Terra, que va mobilitzar a la ciutadania a través de la campanya ‘Salvem Sant Vicent‘ i que va canalitzar les ajudes, al costat de la subvenció atorgada per la Diputació de València amb l’objectiu de “consolidar un edifici patrimonial que estava a punt de perdre’s com havia succeït amb altres ermites, per exemple amb la de Sant Onofre”, recorda Manolo Requena, president de la Nostra Terra.

Han transcorregut vint anys i, des de llavors, l’ermita es troba en “un impàs”. La propietat és de l’arquebisbat de València. Adscrita a la parròquia de Sant Carles, el mateix rector Juan José Portero reconeix que “no podem atendre les seues necessitats perquè tenim altres urgències”. A més, el culte en aquest temple de reduïdes dimensions es va deixar de prestar fa més de cinquanta anys, quan els franciscans oficiaven les misses dominicals per a donar servei a les cases de camp de l’entorn, tal com s’havia fet tradicionalment.

Des del consistori, el regidor Joan Sanchis, també coincideix que “no tenim capacitat d’inversió per a tot el patrimoni de la ciutat. A més, tenim edificis propis com la Casa Maians o la Casa Barberà que precisen actuacions immediates. És complicat actuar en un bé que no és nostre”.

El impás que ja es prolonga durant 20 anys han impossibilitat que es culminara el procés de rehabilitació integral de l’ermita que es pretenia amb ‘Salvem Sant Vicent’. Es va acostar la connexió de llum i aigua. Es va intervenir en la restauració de la coberta i en l’estructura de l’edifici. Es va construir el porxo i els arcs. Però van ser adquirides portes antigues d’època (exteriors i interiors). Es van adquirir reixes. I una pila. Cap d’aquests elements va ser col·locat perquè no corregués la mateixa sort que l’escultura de Sant Vicent policromat que se situava a l’entrada de la porta i foren espoliats.

El seu futur passa per un ús cultural

Històricament l’ermita de Sant Vicent va servir com a punt de benvinguda a les autoritats que arribaven a la vila d’Ontinyent. També com a zona per a pactar acords en períodes bèl·lics. Ara mateix no té culte des de fa més de mig segle i el seu ús podria estar més vinculat a un espai cultural, per exemple com a seu de la Nostra Terra o sala d’exposicions. Però per a això seria necessari un conveni per a cedir el seu ús, alguna cosa que des de la parròquia de Sant Carles i el consistori no es veu amb mals ulls.