Les comparses han de ratificar esta setmana la suspensió de les Festes 2021

La junta de govern de la Societat de Festers en la qual estan representades les 24 comparses va acordar el divendres per la nit iniciar els tràmits per suspendre la celebració de les Festes de 2021 i deixar la correspondència de càrrecs i ordre per a 2022, tal i com ja va decidir l’any passat.

Festers argumenta la nova cancel·lació dels Moros i Cristians d’Ontinyent a partir de la reunió mantinguda el passat dimarts 11 amb la consellera de Santitat, Ana Barceló, i atenent a les poques expectatives que existeixen per organitzar, encara que siga a partir de setembre, unes Festes tal i com les coneixem. En tot cas, segons va traslladar Conselleria, només s’autoritzarien alguns actes no multitudinaris i sempre en funció de la situació sanitària de cada moment.

Encara que sembla que havem entrat en una fase final de la pandèmia, no es pot garantir la celebració de Festes sense mascaretes ni distanciament social ni les mesures de seguretat i protecció adequades. Per tant es tracta de condicionants incompatibles amb la forma de festejar els Moros i Cristians.

Es recorda des de Festers, com a conclusió de la reunió amb la consellera, que en cap cas s’ha parlat d’autoritzar les Festes a partir del mes de setembre sino, únicament, alguns actes prèviament informats i ratificats. Per tant, a la junta de govern no s’estima la possibilitat de traslladar en el calendari una celebració que, a Ontinyent, està vinculada al mes d’agost, ja que no hi ha cap garantia que es puga celebrar amb plena normalitat.

Pel que respecta a les seus festeres, només s’autoritzarà la seua reapertura en cas de reunió o assemblea amb les corresponents mesures de seguretat però no es permetrà fer-ne un ús dels locals per menjar i beure. En els casos d’aquelles seus amb la preceptiva llicència d’hostaleria, es regiran per la normativa vigent en cada moment per al sector. Tot això tanca la porta per a que es pugueren projectar sopars de comparsa aquest estiu i, molt menys, acompanyats amb banda de música.

Ara, les 24 comparses tenen fins a aquest divendres 21 de maig per ratificar l’acord de la junta en una consulta obligatòria on hauran de recollir l’opinió dels seus membres. D’altra banda la Societat de Festers també ha informat que es reserva el dret de programar alguns actes, a diferència del que va ocórrer l’any passat. Es tractaria de configurar un programa d’iniciatives culturals, religioses i lúdiques que s’ajustaren a les restriccions. En tot cas, aquesta programació es desenvoluparia al mes d’agost, en les dates pròximes a les quals s’hauria d’haver celebrat l’edició de 2021 dels Moros i Cristians d’Ontinyent.