Les dades de l’esperança: sense morts ni contagis

L’esforç i el confinament estan donant els seus fruits. La desescalada que comença aquests dies ve avalada per les dades registrades de manera oficial. I és que en el Departament de Salut-Xàtiva Ontinyent, segons les dades publicades del dia 2 de maig, no s’ha registrat cap mort a causa de la Covid-19, ni cap nou contagi. Unes dades que donen esperança, però amb les quals encara no ens podem relaxar.

El risc és el rebrot. El risc és la relaxació. El risc és la confiança i l’oblit d’allò que ha succeït, i les imprudències. Aquesta és la sensació que tenen molt presents els sanitaris de l’àrea de salut Xàtiva-Ontinyent. Una inquietud fonamentada, sobretot, en el viscut de prop en les últimes setmanes, En les situacions extremes de malalts que han lluitat fins a l’extenuació contra el virus i, alguns, han acabat abatuts pels seus efectes letals.

Mancant dades per comarques o per municipis -continuen prevalent els problemes tècnics adduïts per la Conselleria- cal aferrar-se als indicadors que poden ser contrastats a través dels testimoniatges i fonts de primera línia, els que més a prop es troben del problema. Una de les dades, contrastats i comprovables, és l’absència de defuncions per Covid-19 des del passat 16 d’abril, quan es van registrar les dues últimes defuncions a Ontinyent per coronavirus. Sens dubte, aquests 18 dies sense que s’haja incrementat la xifra de 6 morts oficials, i altres quatre sospitoses, és una dada molt positiva.