Sense vacuna no hi haurà festes populars el pròxim any. Així de categòrica es mostrava la Consellera de Sanitat, Ana Barceló, la setmana passada en unes declaracions que feia a la premsa. L’afirmació no era molt ben acollida pels col·lectius de festeres i de festers de la Comunitat Valenciana i per les empreses que es dediquen a aquest sector, perquè ja ha sigut un colp dur que 2020 passe a la història com un any de pandèmia on es van haver de suspendre les festes a partir del mes de març. La UNDEF també es feia ressò d’aquestes advertències fetes per l’autoritat sanitària en la Comunitat Valenciana, que eren refrendades pel president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig.
Tot i que es tracta d’un plantejament obvi, la Consellera de Sanitat, Ana Barceló, verbalitzava la qüestió aquesta setmana, assegurant que serà “impossible” celebrar Falles, Fogueres i altres festes populars com els Moros i Cristians, en el cas que no estiga a punt la vacuna per fer front al coronavirus.
De fet incidia en què “serà impossible sense vacuna perquè les festes populars en la Comunitat Valenciana, siguen Falles, Fogueres o Moros i Cristians, compten amb una quantitat important de participants, però també bandes de música, turistes i contacte físic que és difícil no mantindre per la gran quantitat de persones que hi participen i perquè aquests actes tenen la idiosincràsia pròpia dels mediterranis i dels valencians, que hi ha molta participació i molt de contacte”, puntualitzava la Consellera.
Un dels efectes col·laterals de la suspensió de les festes en general i dels Moros i Cristians en particular és com afecta econòmicament als sectors professionals que les fan possible. Aquesta setmana el President Puig declarava en un acte de l’Agència EFE que les festes “són també un motor econòmic, i aqueix motor ara està absolutament afectat, perquè no hi ha festes”, ha afirmat el President, qui ha insistit que, en aquests moments, no se sap “en quines condicions” evolucionarà la pandèmia i per tant no es pot anunciar “hui dia” que l’any que ve hi haurà festes.
Coincidint amb les protestes dels sectors vinculats a les festes, Ximo Puig afirmava que comprenia “la seua desesperació”, dels quals ha dit que estan “en la pitjor de les situacions”, perquè no hi ha hagut activitat enguany i és “molt previsible que hi haja dificultats l’any que ve”.
En qualsevol cas s’ha posat a disposició dels mateixos i ha defensat la necessitat de dialogar i de buscar “solucions pal·liatives” perquè no desapareguen els sectors i subsectors vinculats a les festes i que són “importants” en l’economia valenciana.