El Pont Vell d’Ontinyent, una infraestructura del segle XVI, continuant traient troballes i revalorant el patrimoni arquitectònic de la ciutat en aquesta segona fase de restauració que va començar el passat mes de novembre. Aquest matí, els arquitectes del projecte, Miguel del Rey Aynat i Antonio Gallud, junt amb l’alcalde de la ciutat, Jorge Rodríguez, el regidor de Territori, Joan Sanchis, i el d’Obres i Serveis Municipals, Manolo Cuesta, han visitat les obres de restauració que estan previstes que finalitzen entre el mes de juny i setembre.
Segons ha explicat Gallud, les primeres excavacions han tret a la llum sorpreses arquitectòniques que reescriuen la història de la nostra ciutat. Una d’elles té a veure amb la torre albarrana, una infraestructura que fins al moment no estava clar quin era el seu origen, però que ara en les noves excavacions hi ha evidències de què en realitat es tracta d’un molí. “Es tracta d’un molí amb una infraestructura hidràulica ja obsoleta, però que encara segueix ací”, ha anunciat l’arquitecte. I és que al voltant de la torre també s’ha trobat un mur, on antigament es van anar configurant una sèrie d’hortes que aprofitaven l’aigua del Clariano.
Ara, la part més complicada és la restauració del pont, així ho apuntaven els dos arquitectes. En els últims anys la infraestructura ha sofrit danys estructurals causats pel pes dels vehicles que circulaven per damunt d’ell, així com per les diferents DANES que han tingut lloc, l’última d’elles la de setembre de 2019 que va obligar a unificar les tres fases del projecte en una mateixa per acurtar el temps d’execució. Així ho expressava el primer edil: “La possible perillositat del pont va fer necessari actuar de manera conjunta en les tres fases següents que és el que en aquests moments estem desenvolupant”.
Per a dur terme aquesta rehabilitació es farà ús d’una tecnologia bastant avançada. “El que es farà és cosir amb una sèrie d’ancoratges amb barres molt fines de fibra de carboni, la part de dalt, de baix i els laterals del pont per a consolidar així la seua infraestructura”. Segons ha avançat Gallud, està previst que aquesta intervenció finalitze en el mes de juny, ja que es tracta d’una acció “bastant ràpida”. Jorge Rodríguez, ha conclòs la visita remarcant que aquesta obra amb una inversió de mig milió d’euros “no sols permetrà garantir l’estabilitat del pont per molts anys més, sinó que possibilitarà conéixer facetes de la nostra història que han estat amagades durant molt de temps baix la sorra i la pedra i que ara permetran reescriure una part important de la història de la ciutat”.