Disminueix la recollida de tèxtil en 4 tones a Ontinyent, mentre augmenta al conjunt de la Vall d’Albaida

Ontinyent és una ciutat molt sensibilitzada amb el reciclatge dels residus i el tèxtil usat no es queda enrere. Però les tendències canvien i també els usos que donem a les coses que retirem per diversos motius: una moda canviant que es renova constantment; aplicacions i espais en xarxes socials per a treure diners i donar-li una segona oportunitat a roba, complements i sabates; una àmplia varietat d’entitats socials on acudir per a col·laborar amb les donacions que sempre aporten un gra de sorra.

Segons les dades facilitades per Humana Fundació pueblo para pueblo, la recollida selectiva de residu tèxtil urbà a Ontinyent s’ha reduït significativament en 2021 respecte a l’exercici anterior: ha passat de 21,5 a 17,8 tones, la qual cosa representa gairebé 4 tones menys, concretament -3,7. El principal motiu que argumenten des d’aquesta entitat social és que hi ha un punt de recollida menys: de cinc s’han quedat en quatre.

Cal tenir en compte que els contendores d’aquesta fundació estan distribuïts per diversos punts de la ciutat, però no són els únics punts on es pot dipositar el tèxtil per a la seua reutilització. En la capital de la Vall d’Albaida es pot dipositar roba usada en els contenidors de Caritas i també a la botiga solidària del Projecte Trèvol, on se selecciona i es destina a diversos usos, segons l’estat en el qual es trobe. La que millor està té una eixida com a roba de segona mà en el seu establiment amb una fi social.

No obstant això, els registres en el conjunt de la comarca de la Vall d’Albaida són més esperançadors. La recollida selectiva d’aquest tipus de residus per part d’Humana ha augmentat un 12% en 2021. Així es desprèn del balanç realitzat per l’entitat, que l’any passat va recuperar més de 43 tones de tèxtil usat, amb el benefici ambiental i social que això implica, segons han informat des de l’entitat sense ànim de lucre. D’una forma més detallada, es van recuperar 43,2 tones, quan l’exercici anterior era de 38,5, xifres de les quals es desprèn l’augment del 12%.

El residu tèxtil que es diposita en aquests contenidors inclou roba, calçat, complements i tèxtils de la llar, “equival a 175.000 articles de roba que són classificats en la planta de preparació per a la reutilització que Humana té en Ametlla del Vallès. La major part té una segona vida: el 50% es pot reutilitzar i més del 35% es destina al reciclatge”. Cal destacar que la reutilització del tèxtil és clau per a l’economia circular i la creació d’ocupació verda, per això, des d’aquesta associació s’aposta “des de fa 35 anys per a donar una segona vida als articles de roba que no s’utilitzin”, detallen des d’Humana.

Des de la fundació es mostren satisfets per la col·laboració ciutadana que ha fet possible aquests resultats favorables. “Estem molt satisfets de l’increment i sobretot molt agraïts per les donacions dels ciutadans. Malgrat això, aquestes xifres no oculten que el sector té un problema i és que encara es recupera poc residu tèxtil”, afirmen des de la delegació de la Comunitat Valenciana.