Hui, dimecres 1 de setembre, s’ha presentat la segona edició de l’Escola Feminista d’Ontinyent, la qual pretén ser un espai de reflexió i de coneixement en matèries com la igualtat, el feminisme i els drets fonamentals de les persones. Des de l’Ajuntament, expliquen que el seu objectiu és aconseguir “una societat més justa i igualitària entre dones i homes, capaç d’eliminar el masclisme existent”. Natàlia Enguix, regidora d’Igualtat, ha recordat que aquest canvi necessita la implicació i cooperació dels poders públics, però també de la ciutadania, ja que per a crear una consciència social, cal que aquesta estiga formada, informada i sensibilitzada. Per tant, l’Escola Feminista naix com una aposta per una formació que contribuïsca al canvi individual, però també al col·lectiu. Enguix ha destacat que es vol avançar cap a una societat, en la qual la igualtat siga un valor que promoga un canvi d’actitud. “Una societat decent no pot permetre que homes i dones patisquen desigualtats. Per això s’organitzen activitats com aquesta, per a contribuir a generar una societat més equitativa”.
La primera edició va gaudir d’un èxit quant a participació, amb més de 1.000 persones involucrades tant de manera presencial com telemàtica. Aquesta xifra és una motivació per continuar amb el mateix esperit en la segona edició. Per tal de millorar el coneixement d’aspectes concrets sobre la igualtat, s’ofereix una formació oberta i de qualitat a tots els ontinyentins i ontinyentines, així com a les comarques veïnes. “Hem de ser capaços d’integrar en la nostra vida quotidiana els conceptes bàsics de feminisme”, ha emfatitzat Enguix, qui ha recordat que la igualtat d’oportunitats troba la seua base en l’educació que es rep.
La segona Escola Feminista d’Ontinyent se centrarà en la imatge de les dones en la societat. Una imatge que, en molts àmbits, apareix “esbiaixada, estereotipada, desprestigiada i impregnada de masclisme”, segons la regidora d’Igualtat. Per tant, col·loca a les dones en una posició d’inferioritat amb respecte dels homes. Per a trencar amb açò, s’ha volgut comptar amb la participació d’una dona d’Ontinyent, Sara Ureña, la imatge de la campanya de l’Escola Feminista d’enguany.
Doble lluita: ser dona i tindre problemes de salut mental
Sara treballa com a psicòloga de l’Associació per a la Defensa i Integració de les Persones amb Malaltia Mental (ADIEM) i, recentment, ha estat nomenada directora del nou centre de dia. Un sector molt important en la ciutat d’Ontinyent, sobretot, durant la pandèmia. Per aquest motiu, la salut mental serà abordada en aquesta edició. Ureña ha destacat la importància d’aquests projectes per tal de formar en igualtat d’oportunitats tant a dones com a homes. “Fer visible la importància de la salut mental incorporant la perspectiva de gènere és fonamental per educar i conscienciar la societat en matèria d’equitat, donat que actualment encara existeix un gran estigma social quant a les dones i la salut mental. Són les mateixes dones les que assumeixen que es mereixen aquesta discriminació, de manera que es genera un autoestigma”, ha subratllat Sara. Ser dona i tindre problemes de salut mental és una doble lluita, ha assegurat.
Programació
El 8 de setembre, la programació presencial l’encetarà Yolanda Domínguez, una artista visual experta en Comunicació i Gènere que ha treballat, a través dels seus projectes, per a desemmascarar el masclisme normalitzat en la societat. L’Escola també comptarà amb la presència, el 22 de setembre, d’Amelia Tiganus, activista i escriptora feminista que forma en cursos de sensibilització de la prostitució i la violència sexual, així com ha lluitat pels drets humans de les dones i les xiquetes. El 6 d’octubre serà el torn de Vita Arrufat per a parlar de la salut mental de les dones i, finalment, el 20 d’octubre, l’espectacle teatral Degenérate mucho tancarà el teló de l’Escola Feminista. Aquest posa de manifest les desigualtats que provoquen els rols de gènere. Les ponències i l’espectacle teatral, a les quals els assistents s’hauran d’inscriure enviant un correu, se celebraran a les 19:00 hores de la vesprada al teatre Echegaray. “La segona edició portarà a Ontinyent a especialistes de molts àmbits amb l’objectiu d’assolir una cultura feminista”, ha destacat Natàlia Enguix.