L’escriptor Ricardo Montés presentarà el projecte cultural “Tebdemir, Dux i Rex” el pròxim 31 de març al Centre Cultural Caixa Ontinyent

L’escriptor ontinyentí Ricardo Montés ha presentat la seua nova novel·la “Tebdemir, Dux i Rex” a l’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, de manera prèvia a la seua estrena pública als pròxims dies. La novel·la de Ricardo Montés forma part d’un macro projecte cultural sorgit a Riba-roja de Túria en el qual tres manifestacions artístiques retran homenatge al personatge Tebdemir, un duc visigot qui, fa mil tres-cents anys, va governar aquestes terres gràcies al Pacte de Tudmir, que va permetre establir un govern autònom cristià, dins del califat de Damasc.

Tebdemir va aconseguir un pacte de pau amb els àrabs, gràcies a una argúcia: Trobant-se assetjat en la fortalesa d’Aurariola (l’actual Oriola), i davant l’escassetat de tropes visigodes, va ordenar que totes les dones es disfressaren d’homes. Des de lluny aparentava que la guarnició era nombrosa, la qual cosa va influir en l’ànim dels àrabs perquè acceptaren la signatura d’un pacte que va resultar molt avantatjós per als cristians.

D’una banda, Montés ha escrit una novel·la que conta la vida del noble visigot i que ha servit d’inspiració perquè el compositor José Rafael Pascual Vilaplana escriga un Poema Simfònic per a Banda de Música, titulat “Dux Ripa Rubea”. “Tebdemir Dux i Rex” també s’emportarà als escenaris del teatre musical pels coreògrafs José Huertas i Marta Fernández, que han creat l’espectacle de dansa titulat “Tebdemir, L’última Traïció Visigoda” interpretat per la Companyia Dansa Mediterrani/Ballet Flamenc José Huertas, en col·laboració amb el Conservatoria Professional de Dansa de Riba-roja de Túria.

El llibre, la Dansa i la Música s’estrenaran els dies 24, 25 i 26 de març a Riba-roja de Túria; i divendres 31 de març a les 20.00, la novel·la serà presentada a Ontinyent en el Centre Cultural Caixa Ontinyent.