Una conferència profunditzarà sobre els 40 anys del nom d’Ontinyent

Una conferència dels 40 anys de la normalització oficial del nom d’Ontinyent i la importància de les llengües en l’àmbit educatiu serà un dels plats forts de la jornada inaugural de la IV Universitat de Primavera i VI Setmana Pedagògica de la ciutat, que s’obrirà el pròxim dimarts 26 d’abril organitzada per l’Ajuntament amb la col·laboració de la Universitat de València, Caixa Ontinyent i la Fundació Universitària Campus Ontinyent.

El regidor d’Educació, Óscar Borrell, destacava “la represa d’una programació totalment presencial i sense limitacions després de dos anys de pandèmia”, amb activitats que es desenvoluparan del 26 al 29 d’abril “i que convertiran novament a Ontinyent en epicentre educatiu a les comarques centrals”.

La jornada inaugural, que es desplegarà a l’Aula Magna del Campus d’Ontinyent, s’obrirà dimarts 26 d’abril a les 19:00 hores amb les intervencions de l’alcalde de la ciutat, Jorge Rodriguez; la vicerectora de Cultura de la UV, Ester Alba; i el president de Caixa Ontinyent, José Pla. Tot seguit, el Cronista Oficial de la ciutat, Alfred Bernabéu, presentarà l’edició impresa del llibre ‘Projectes d’innovació educativa a Ontinyent en temps de la COVID-19’, que replega els projectes d’aquest àmbit que es van dur a terme durant els temps de confinament de la pandèmia i de suspensió de la docència presencial.

El volum, la presentació del qual també s’inclou a la programació de la ‘Setmana del Llibre’ recull els projectes dels diferents centres educatius per fer front a la situació, això com els impulsats per l’Ajuntament, com ara el Pla Pedagògic d’Assistència als xiquets i xiquetes per pal·liar la bretxa digital, o el projecte ‘MantaEscola’ que al seu torn va servir per a impulsar el sector tèxtil local. El primer dia d’activitats es tancarà a les 19:45 també al Campus amb la conferència ‘La importància de les llengües. 40 anys del nom d’Ontinyent’, a càrrec de l’Acadèmica de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua.

Tudi Torró, recentment guardonada amb un dels premis ‘9 d’octubre’ de l’Ajuntament d’Ontinyent, tractarà la importància de les llengues en l’àmbit educatiu, tot relacionant-ho amb el 40 aniversari de la normalització com a únic nom oficial de la ciutat en valencià i de la posada en marxa de la Llei d’Ús de l’Ensenyament en Valencià.

Dimecres 27 d’abril, i dins l’habitual mostra de projectes innovadors que inclou la programació, es presentarà el Projecte del Nou IES L’Estació que es construirà amb el pla ‘Edificant’ que gestiona i executa l’Ajuntament amb fons autonòmics. La presentació (19:00 hores al Campus) estarà a càrrec de l’arquitecte Ramón Esteve i el director del centre Fran Albero, “i servirà per a presentar a la ciutadania com és aquest projecte, elaborat tenint en compte les indicacions de la comunitat educativa per a la inclusió d’innovacions pedagògiques per al segle XXI”.

Dijous 28 d’abril a les 18:30 l’alcalde Jorge Rodríguez i el regidor d’Educació lliuraran un reconeixement a les mestres jubilades, un acte que donarà pas a la conferència de l‘Escola de Families ‘Dret a l’educació. Escollir l’educació’, a càrrec de Laura Nuño, professora de Dret Constitucional de la Universitat Rei Juan Carlos, qui serà presentada per la professora de la UV Sandra Obiol.

Finalment, la programació es tancarà amb una nova edició de la Fira de l’Estudiants, que es desenvoluparà divendres 29 d’abril de 9 a 14 hores a la plaça de la Concepció, i que enguany comptarà amb la participació de nombrosos centres tant de la comarca de la Vall d’Albaida com de la Costera i la Canal de Navarrés. Oscar Borrell destacava que “serà una fira molt completa i de molt d’interés per a fomentar la Formació Professional”, apuntat com a novetat la inclusió d’un estand de l’Escola Oficial d’Idiomes “Empar Granell” com a extensió pròpia d’Ontinyent, que donarà informació de la matrícula per al curs vinent.