Un mètode per a atorgar les mateixes oportunitats als universitaris amb discapacitat

L’equip de la UA, en la recepció del Ministeri d’Educació, Ciència i Tecnologia de la República Dominicana -en el centre-. Sergi Soriano, el 3r per la dreta.

Com ajudar als estudiants universitaris amb alguna discapacitat perquè puguen cursar els seus estudis amb igualtat d’oportunitats? La resposta la té l’ontinyentí Sergi Soriano, director del secretariat del Centre de Suport a l’Estudiant i Ocupabilitat (vicerector adjunt), del Vicerectorat d’Estudiants i Ocupabilitat de la Universitat d’Alacant.

Una de les funcions del seu càrrec és la direcció del Centre de Suport a l’Estudiant (CAU), l’objectiu del qual és “facilitar la inclusió d’estudiants amb discapacitat visual, auditiva, psíquica o de salut en estudis superiors”, explica el vicerector adjunt. Per a això, mitjançant el reglament d’adaptacions curriculars, modificant el sistema d’avaluació i seguiment de les assignatures que l’estudiant sol·licita adaptar. “D’aquesta manera, i juntament amb la col·laboració dels psicòlegs i les treballadores socials del CAE, es facilita la inclusió d’aquest col·lectiu per a aconseguir la plena igualtat d’oportunitats”, afegeix.

Les adaptacions esmentades poden aplicar-se com a suport a l’aula i en les proves d’avaluació. En el primer cas, com a exemples, s’inclou adequar la il·luminació o la qualitat del so, adaptar les pràctiques o els continguts acadèmics, fins i tot utilitzar un sistema de comunicació alternatiu o complementari.

En les proves d’avaluació, es pot ampliar el temps de la mateixa o transcriure les proves a un altre sistema de comunicació alternatiu, per esmentar algunes alternatives. Però aquest sistema no es queda dins de la Universitat d’Alacant, sinó que també es divulga, ja que lidera el programa ACCESS, finançat amb fons europeus, per a exportar el seu model d’inclusió als països socis del consorci: República Dominicana, Costa Rica i Cuba. “La idea és generar el germen i els contactes necessaris perquè els estudiants amb discapacitat d’aquests països puguen tenir les mateixes oportunitats d’estudi en les 11 universitats que conformen el programa ACCESS”, detalla l’ontinyentí.

Per aquest motiu, del 4 al 8 d’abril, una delegació de la Universitat d’Alacant es va desplaçar fins a la República Dominicana per a participar en els tallers de formació i en la Conferència Internacional del Programa ACCESS. Les conferències van tenir lloc en la seu de la Universitat APEC (UNAPEC) de Santo Domingo i el director del CAE va tenir l’oportunitat d’explicar el model de la Universitat d’Alacant durant la seua estada.

L’expedició universitària destaca de la visita que el ministre d’Educació Superior, Ciència i Tecnologia del Govern de la República Dominicana, Franklin García Fermín, rebés en audiència pública a l’equip de la Universitat d’Alacant per a felicitar-los en persona per tota la labor realitzada en la seua estada en aquest país. Iniciatives com aquestes fan que la labor de l’ontinyentí Sergi Soriano i del seu equip siga tan gratificant.