L’UCI ja està al 100% i s’habilita una zona de crítics

Foto: Arxiu

Torna la por a un possible col·lapse dels centres sanitaris. Immersos en aquesta nova onada de la Covid-19, la situació en el Departament de Salut Xàtiva-Ontinyent és de “preocupació extrema”. Així ho trasllada la mateixa gerència, qui insisteix en la necessitat de fer “un exercici de responsabilitat persones i extremar les mesures per a evitar contagis”.

La situació és tal que, aquest divendres, l’UCI de l’Hospital Lluís Alcanyís de Xàtiva estava al 100% de la seua capacitat, sent ocupada per nou pacients Covid i tres pacients no Covid. Però ací no acaba l’assumpte. L’Hospital ha tornat a habilitar una zona de crítics, atesa com a UCI, on hi ha ja ingressats tres pacients crítics. A això caldria sumar-li 17 pacients més amb Covid en planta.

Tot això ha provocat que s’haja pres la decisió de desprogramar tota aquella cirurgia que requerisca UCI postquirúrgica, “davant la impossibilitat de disposar llits d’UCI”. De la mateixa manera s’està duent a terme una reorganització de la plantilla “i alguns hauran de doblegar torns”.

Quant a l’edat dels ingressats, el 80% de les persones en l’UCI són persones entre els 20 i 30 anys. “Tenint ara mateix un cas molt crític de 21 anys”. A més, els pacients malalts no tenen cap dosi vacunal o únicament la primera, sense tindre la pauta completa. De la mateixa manera ocorre amb els ingressats en planta. “Existeix algun cas amb la pauta completa, però no és el majoritari”.

Davant aquesta situació, el Departament de Salut fa una crida. “Es coneixen les mesures per a evitar contagis, però sembla que no s’estan duent a terme” i insisteixen en la importància de “respectar les quarantenes” quan s’és positiu o s’ha tingut un contacte.