Maica Mollá: “La solidaritat amb Àfrica em captiva”

Maica Mollá Tormo és ontinyentina, mestra en un col·legi d’educació especial a València i amb un vessant solidari que ha volgut aplicar a la seua vida.

Sempre li havia interessat viatjar a l’Àfrica, però desconeixia del tot aquest continent tan diferent i al mateix tan atractiu per al mal anomenat ‘primer món’. Les portes a aquest territori inexplorat per a ella es van obrir l’any 2018, de la mà del mestre aieloner, Vicent Domingo, mitjançant el seu projecte educatiu ‘AfricaHugs’, que posa en contacte escoles d’Àfrica i d’Europa per a crear vincles per a respectar el continent veí. “Vicent estava d’excedència a Àfrica i vaig contactar amb ell per visitar-lo. La meua idea era viatjar en abril de 2019, coincidint amb les meues vacances de Pasqua, i li vaig preguntar en quin país estaria i em va comentar que a Uganda i, sense pensarm’ho més, vaig comprar el vol”.

En arribar al país africà va començar a conèixer una nova cultura que s’obria davant els seus ulls. “Va ser una experiència molt intensa. Vicent va contactar amb un col·legi d’educació especial perquè jo coneguera com treballen i també vaig fer contacte pel meu compte amb més escoles, que em van acollir amb molta hospitalitat”, explica Maica Mollà.

L’ontinyentina es va quedar amb ganes de continuar i encetar el seu projecte personal. Per això, en agost de 2019 va tornar ja pel seu compte. En aquest viatge va contactar amb una xica discapacitada, que té una fundació anomenada ‘Modesta Foundation’. “Aquesta entitat s’encarrega de donar solucions i ajudar a les famílies que tenen xiquetes i xiquets amb discapacitat. Per exemple, els busquen escola i ajuden per a tractaments, perquè no disposen d’educació i sanitat gratuïtes”, detalla l’ontinyentina.

Maica va desenvolupar un projecte solidari per aplicar-lo l’estiu de 2020, però va arribar la pandèmia per la Covid-19. “Van estar tres mesos confinats i va ser molt dur per a ells, perquè viuen al dia. Com que no podien eixir als mercats a vendre, ni anar a treballar, ho han passat malament. El que vaig
fer en aquell moment va ser un GoFundMe per a ajudar amb recursos econòmics a famílies que tenen xiquetes i xiquets amb discapacitat. Fins i tot mestres i directors d’escoles van passar moments realment durs”.

En obrir-se les fronteres, aquesta mestra solidària ja estava plantejant-se un nou viatge, que ha pogut viure en les vacances de Pasqua, fent realitat a poc a poc el seu projecte vital, que ha anomenat: ‘Special African Smile One54’. No és una experiència senzilla, perquè pel camí també hi ha moments durs: “Com que hi ha gent que sap que vas a ajudar, intenten aprofitar-se de la teua solidaritat. Ara ja fa dos anys que vaig establir contactes a Uganda i he definit on centraré els esforços. Per a mi ‘Modesta Foundation’ treballa amb serietat i amb resultats i és amb ella amb qui estic col·laborant”, detalla Maica Mollá.

Ara, el projecte de Maica i ‘Modesta Foundation’ han unit les seues forces per a pal·liar les conseqüències tan dures de la pandèmia, aportant a les famílies amb filles i fills amb discapacitat, suport emocional i també suport material. Es tracta d’articles bàsics per a la vida de les xiquetes i dels xiquets, com ara tractaments mèdics comuns, tractaments de la pròpia discapacitat, roba, calçat, matalassos i mantes: material tècnic: cadires de rodes, cadires adaptades, ferulas, ulleres, entre altres; accés a l’escola, pagant les taxes trimestrals; buscant una escola adequada per a cada xiqueta i xiquet; buscant voluntaris que vulguen atendre aquestes famílies i /o pagant lloguer i electricitat.

Maica explica que ací tenim la sort “de tindre una educació universal i gratuïta on les nostres filles i fills poden anar a escola, és un dret per a la infància. A més un sistema sanitari públic i gratuït. A Uganda, desafortunadament no és així: educació i sanitat no són gratuïtes, per tant, és fàcil imaginar les dificultats que moltes famílies estan passant en aquestes circumstàncies”.

Si la vida ja és dura per a la població en general, jo és més per a les xiquetes i els xiquets que estan pagant durament aquestes conseqüències. “Hem trobat que pateixen falta de tractaments específics, pateixen de vegades l’abandó per falta de coneixement per part de les seues famílies i de la comunitat, a més d’estar més malalts per l’absència de medicaments, per tant la vida familiar es veu greument afectada”, detalla.

Per tot això, Maica Mollá anima a contribuir a aquesta causa “amb idees, treball, aportant diners o material, de manera lliure i voluntària: un simple café al dia és un menjar al dia per a una família de tres”, conclou. Per això posa a disposició el seu correu maicamolla@gmail.com i el seu telèfon: 638868881, per si alguna persona vol contactar amb ella.

Paral·lelament a aquesta iniciativa solidària, aquesta mestra contacta amb escoles d’Uganda, perquè participen en un concurs de postals de Nadal que es fa al seu col·legi a València, el Centre d’Educació Especial Rosa Llàcer. L’últim Nadal van participar 165 xiquetes i xiquets d’Uganda, que rebien a canvi material escolar.

En definitiva, una experiència engrescadora, la d’aquesta ontinyentina, que toca el cor de tot aquell que coneix la seua història i que pot fer un pas endavant: amb l’aportació de cadascú.