Més línies telefòniques per evitar el col·lapse en els centres de salut

A causa del coronavirus l’assistència presencial als centres de salut s’ha reduït entre un 40 i un 50%, tot per tal d’evitar els contagis en els mateixos centres. Els treballs de control i seguiment de casos a més han incrementat el volum de treball. Això ha provocat grans cues i queixes al voltant de l’atenció telefònica.

El problema no és exclusiu d’Ontinyent, tal com es reconeix des del departament de salut Xàtiva-Ontinyent. La nova situació generada després de l’extensió de la pandèmia és la que condiciona un canvi en el model de l’atenció primària que encara no ha acabat d’assentar-se. Es reconeix que s’han reduït les assistències presencials en els centres de salut entre un 40 i un 50%. El motiu és clar: “El control dels accessos als centres es produeix complint la normativa i buscant la màxima seguretat tant de les persones usuàries com de les professionals, per això es controlen també els aforaments i els temps que romanen les persones a l’interior”.

CONSULTA TELEFÒNICA
Des del departament no s’eludeix afrontar la problemàtica generada amb aquest canvi de model i la major rellevància de la consulta telefònica. “Coneixem que existeixen dificultats per a l’atenció telefònica per això, s’ha incrementat el nombre de línies telefòniques de tots els centres de salut i s’ha contractat més personal administratiu. A més s’ha habilitat la xarxa pròpia de telefonia de tots els centres per a poder utilitzar qualsevol de les línies per a la gran quantitat de crides que es realitzen des del centre a l’exterior”. I es fa incidència en les alternatives existents. “És important que la població sàpia que existeixen eines com l’APP + Salut on es pot demanar cita telefònica amb data concreta i fins i tot instal•lar-se un avís per a respondre a la crida eixe dia”.