Miguel Francés, el jove periodista que fa els primers passos davant les càmeres de RTVE

Una vegada l’escriptor Gabriel García Márquez va dir que “el periodisme és el millor ofici del món”. Una frase cèlebre que ha passat a la història i que per a molts segueix sent un leitmotiv en el seu dia a dia. Tanmateix, aquesta bella professió moltes vegades amaga darrere precarietat, taxa d’atur pels núvols i molta incertesa. Tot i això, Miguel Francés (Ontinyent, 1999), ha aconseguit fer-se un buit i donar els seus primers passos a Radiotelevisió Espanyola (RTVE). “Vaig començar les pràctiques l’estiu passat i fa un parell de mesos em van oferir un contracte laboral de dos anys”, explica el jove que des de novembre s’ha incorporat a l’equip de l’informatiu de la Comunitat Valenciana.

Miguel va cursar el grau de Periodisme a la Universitat de València, des de llavors ha passat per diferents redaccions realitzant pràctiques, com els telenotícies de Telecinco (delegació de València), o el diari digital de Mediaset, Nius. Tanmateix, el Periòdic d’Ontinyent coneix de ben prop la veu de l’ontinyentí. I és que aquest jove periodista també ha col·laborat en el nostre mitjà retransmeten partits de futbol o les festes patronals de la nostra ciutat, entre altres. Ara, afronta la seua primera etapa professional davant les càmeres de televisió.

“Entre a la redacció a les 8 del matí, el primer que faig és agafar la premsa escrita i pegar una primera ullada, després tenim una reunió amb l’editora per repartir-se els temes que s’aniran realitzant al llarg del matí”, detalla. Una feina marcada per l’actualitat informativa que comporta un grapat d’imprevistos, com descriu l’ontinyentí: “Anàvem a fer un directe de la recollida de dorsals de la Marató de València, però quan arribem allí ens trobem una cua de més de 2.000 persones que anaven a vacunar-se perquè eixa mateixa nit entrava el passaport COVID, vaig haver de telefonar a l’editora per canviar la notícia”.

Uns directes que requereixen concentració i com ressenya el jove “aguantar el tipo”. “Sempre hi ha un punt de tensió, pots tindre el speech més o menys preparat, però al final acaba eixint, l’important és no eixir fugint davant la càmera”, descriu entre rialles. I amb això, li ve a la ment una anècdota. “Recorde fer força entre les cames en el directe de la gala de l’entrega de les Estrelles Michelin mentre la meua menta deia: ‘Miguel ix corrent'”, comenta. L’ontinyentí no descarta preparar-se les oposicions per a entrar en la plantilla de la televisió pública.