Naix ‘Per l’horta d’Ontinyent’, un col·lectiu per la defensa i recuperació del patrimoni rural de la localitat

Recentment, s’ha constituït a Ontinyent un nou col·lectiu amb el nom de ‘Per l’horta d’Ontinyent’. Format per llauradors locals i persones preocupades per la situació actual de l’horta històrica i de la resta de terreny agrícola del municipi, té com un dels seus objectius principals “la protecció i recuperació d’aquests espais com a mitjà per a aconseguir una economia local més justa, realment sostenible i arrelada al territori”, expliquen al comunicat.

Des del nou col·lectiu entenen que “el fort creixement urbanístic i industrial de la ciutat durant l’últim segle ha deixat en l’oblit una horta mil·lenària i un ofici, el de llaurador, que han sigut el sosteniment d’ontinyentins i ontinyentines durant generacions”. En aquest sentit, consideren que no es poden continuar perdent les poques terres de regadiu que encara queden als voltants del nucli urbà. A més a més, si sumem a aquest fet el context econòmic mundial actual —en el qual s’entrecreuen diverses crisis com la climàtica, la mediambiental, la sanitària, l’energètica o la de subministraments—, des del col·lectiu advoquen per tornar a posar sobre la taula la recuperació d’unes terres i d’un sector econòmic que assegure un bé tan bàsic com és l’alimentació a tots els habitants del municipi.

D’altra banda, defensen que cal fer valdre els nombrosos béns patrimonials que componen la xarxa històrica de regadiu (camps de cultiu, séquies, motes, partidors…), així com la resta del patrimoni rural ontinyentí, elements tots ells testimoni del passat, present i futur del municipi. Consideren també que s’aconseguirien “enormes beneficis a escala mediambiental amb la recuperació i potenciació d’un sector agrícola sostenible, caracteritzat per un consum saludable i de proximitat”.

Per a dur a terme aquests objectius, el col·lectiu ‘Per l’horta d’Ontinyent’ iniciarà pròximament una sèrie d’activitats dirigides als centres escolars i al públic en general. Segons han avançat, ja han elaborat una proposta didàctica destinada als centres educatius, “per tal que infants i adolescents puguen descobrir de primera mà, en sessions a l’aula i sobre el terreny, quina és la situació actual de l’horta d’Ontinyent i conéixer l’alt valor que aquesta guarda”.

Per altre costat, el col·lectiu està organitzant una jornada de presentació prevista per al pròxim mes de juny per tal de donar-se a conéixer a tota la ciutadania. La jornada, que s’anunciarà les pròximes setmanes, comptarà amb una programació variada d’activitats socials, artístiques i culturals i amb la participació de diverses entitats i associacions vinculades al sector agrícola i a la defensa del territori.