Naix una associació per a protegir el cultiu del Meló d’Or d’Ontinyent

L’associació de Productors i Comercialitzadors del Meló d’Or es constituïa recentment a Ontinyent per a aglutinar tots aquells llauradors que conreen aquesta espècie única a la Vall d’Albaida. “L’objectiu és aconseguir una producció més estable i fins i tot incrementar-la, perquè es podria vendre fora d’Ontinyent”, assenyala Salvador Soler, secretari de l’associació. En aquests moments, la nova entitat només compta amb sis productors, cinc d’Ontinyent i un de Benissoda, per la qual cosa incrementar el seu número és crucial per a assegurar una producció estable.

Fins ara, el baix nombre d’agricultors ha estat el problema principal, encara que existeix un ventall de causes que repercuteixen en la rendibilitat per als llauradors. “El problema més gros és que hi ha pocs llauradors i la seua producció es veu molt afectada per factors que van des dels climatològics fins a actes vandàlics i pedregades, així com la incidència dels conills i malalties”, detalla Soler. Al que segueix: “Les produccions oscil·len molt d’un any a un altre, és un producte que té molta demandada, però els llauradors no són capaços de cobrir-la”, matissa. L’agricultor i productor de ‘meló d’or’ Rafael Francés, ara nomenat president de l’associació, porta tota la vida conreant aquest fruit a la comarca, ell ha viscut en la seua pròpia pell les dificultats que presenta una producció que és totalment artesanal.

“Fa molts anys que tenim una producció molt irregular, un any vaig arribar a produir 15.000 kg, però després va venir l’aigua i va ser un desastre. El canvi climàtic està afectant perquè no veus que el meló acabe de funcionar”, conta Francés.

Reglamentació de qualitat

Entre els nous passos a seguir, ara l’entitat està treballant en un reglament tècnic de qualitat que es presentarà a la Generalitat, per a aconseguir, per part seua, l’autorització d’ús de la Marca Qualitat CV, un títol que se suma al de varietat de conservació atorgat pel Ministeri d’Agricultura i que ve a reconéixer les excepcionals característiques d’aquest meló valencià. “Tots aquests reconeixements són granets de sorra que fan que el producte estiga més blindat, i que, per tant, el llaurador puga defensar-lo a millor preu, és a dir, que si abaixa el preu no l’afecte en estar tipificat com que té major qualitat”, comenta Salva. Així mateix, des de l’associació insisteixen que qualsevol agricultor de la comarca que vulga tenir la marca CV hauran de formar part de l’entitat, que és qui posseirà aquesta distinció.

Comercialització

Pel que respecta a la comercialització del producte, Salvador Soler, explica que ha de ser la Cooperativa d’Ontinyent, soci fundador de l’associació —a través de la Secció Hortofructícola—, qui acredite amb un adhesiu que es tracta de Meló d’Or d’Ontinyent. “Hi ha llauradors que entren el producte a la cooperativa, la cooperativa el confecciona i el ven, però també hi ha llauradors que entren el producte a la cooperativa, aquesta l’etiqueta en la marca i els llauradors se l’emporta per a vendre’l pel seu compte”, conta Soler. És per això que volen agrair el suport de l’ajuntament d’Ontinyent, que és qui posseeix la marca comercial del Meló d’Or des de 2012 en tota la Unió Europea, i la cedeix a la cooperativa des de fa anys perquè aquesta la puga etiquetar en el fruit. “L’associació es recolza de manera important en dos agents, tant en la cooperativa pel que fa a comercialització com en l’ajuntament en l’àmbit econòmic i marca comercial”, conclou.

Aproven la Creació del Consell Agrari Municipal

Aquest dijous el Ple Municipal aprovava per unanimitat la moció presentada per Compromís per donar un nou impuls institucional al Meló d’Or i constituir de manera urgent el Consell Agrari Municipal. En paraules del portaveu del grup valencianista a Ontinyent, Nico Calabuig: “La creació efectiva d’aquest òrgan permetrà donar veu a les persones i entitats que participen de manera directa en el sector agrícola d’Ontinyent”. En aquest sentit, Calabuig posava l’accent en què gràcies a aquesta moció “s’hauran de realitzar actuacions consensuades amb l’Associació de Productors i Comercialitzadors de Meló d’Or que permetran, entre altres coses, “incorporar nous productors” o “ajudar a l’obertura de nous mercats”.