Natàlia Enguix representa a la Vall d’Albaida en l’acte de traspàs del Palau de la Generalitat per part de la Diputació de València

La diputada d’Ens Uneix a la Diputació de València pel partit judicial d’Ontinyent, Natàlia Enguix, representava aquest dimarts 25 d’abril a la Vall d’Albaida en l’acte de traspàs del Palau de la Generalitat a aquesta institució per part de la Diputació de València, fins ara titular de l’edifici, que havia cedit a la Generalitat en 1983.

Natàlia Enguix destacava que l’acte d’aquest dimarts “suposa una fita històrica i carregada de simbolisme en aquesta data. Ha estat un acte que demostra la cooperació institucional i el foment de l’autogovern que defenem. Un acte en el qual ens ompli d’orgull haver representat a Ontinyent i als pobles de la Vall d’Albaida, que d’alguna manera han estat ací presents”. La diputada posava en relleu la importància “que la Vall d’Albaida estiga representada a València, i que tinga una veu que s’escolte com la d’Ens Uneix, que defén els drets i necessitats dels pobles d’interior en general i els de la nostra comarca en particular”.

L’acte tenia lloc amb un simbòlic lliurament de claus per part de les presidentes de totes dues institucions, en la jornada de commemoració de la pèrdua dels Furs després de la Batalla d’Almansa. En aquest 2023 també es compleixen cent anys des que la Diputació establira la seua seu al Palau. A partir de 1923, la corporació provincial va instal·lar la seua seu en aquest palau que compta amb més de sis-cents anys d’història. Va ser la institució provincial qui es va encarregar de la rehabilitació de l’edifici i va ser el seu primer president en democràcia, Manuel Girona, qui va proposar cedir l’edifici a la renascuda Generalitat, que va ser abolida després de la derrota a Almansa. Des d’aleshores, el govern valencià ha utilitzat aquest edifici com a seu, però s’ha mantingut l’anomalia que la propietària era la institució provincial.