Aquesta setmana ha tingut lloc la presentació del documental ‘La Coca de Fira’, amb el qual s’obria la setmana gran de La Fira d’Ontinyent. Aquesta peça audiovisual de catorze minuts ha estat produïda per l’Ajuntament de València, amb ajuda de la Diputació de València i la col·laboració de l’Associació d’Hostalers de la Vall d’Albaida i Embotits Tradicionals d’Ontinyent.
El curtmetratge, que es presentava aquest dilluns a la Sala Gomis, fa un breu recorregut per la història de la tradicional coca de fira ontinyentina, així com de la mateixa fira. Alfred Bernabeu, cronista de la ciutat, forma part del documental, i explica l’evolució de La Fira, des del canvi de dates fins a les ubicacions: “la Fira s’ha fet en setembre i en octubre, i sempre en la plaça de baix, on també posaven el mercat del dilluns.”
A l’audiovisual pren un paper fonamental la particularitat de cada coca de fira, arribant a comparar-se el plat de Concha Serrano, una dona veïna d’Ontinyent d’avançada edat, amb la interpretació que fa Santi Pietro, el xef del restaurant Sents. Prieto, el cuiner amb una estrela Michelin, compta que va aprendre la recepta de sa mare i la seua àvia. “Per a mi té molta importància el producte d’Ontinyent a l’hora d’elaborar la coca de fira”, explica el xef, “hi ha carnisseries que fan un embotit boníssim, hi ha llauradors que fan carxofes boníssimes i hi ha gent que va a collir pebrassos. No fa falta eixir d’ací per trobar cap ingredient de la coca de fira”.
D’aquesta manera, amb un vídeo de quasi un quart d’hora, cuiners, pebrassers, carnisseres i forners comparteixen taula donant sentit al plat característic d’aquests dies de la ciutat, on cadascú explica el més important d’aquestes tasques per fer, segons afirma el forner Gaspar Alcaraz, el que és “la coca d’Ontinyent”.