De vegades no tries en la vida, les coses et venen”. Així explica Núria Martí Botella (Alfarrasí) com va acabar sent la propietària de la Pirotècnia Nadal-Martí de l’Olleria. Fa aproximadament 45 anys es va casar amb un pirotècnic, i malgrat que es va divorciar i va estar uns anys desvinculada del món de la pólvora, quan el seu exmarit va faltar no va dubtar en tornar i agafar les regnes d’un negoci familiar que no passava pel seu millor temps.
D’això ja han passat 14 anys i ara, Núria Martí era l’encarregada de disparar la mascletà de la plaça de l’Ajuntament de València d’aquest dilluns. Anava a ser la primera dona en fer-ho aquestes Falles. No obstant això, amb motiu de l’avís per pluges i el mal oratge previst per aquest migdia s’ha suspès finalment la mascletà numero 7 de les Falles 2022. Així i tot, no és la primera vegada que la Pirotècnia Nadal-Martí dispara en la plaça de l’Ajuntament. Va ser en 2015 quan la seuaPirotècnia Nadal-Martí va posar soroll i color per primera vegada en aquest acte tan important de les Falles.
La mascletà estava prevista ser tot un homenatge a la professió de la pirotècnia. “Faré un homenatge als coeters de l’Olleria, perquè ací hi hagut una quinzena de pirotècnies, durant 400 anys d’història i només quedem nosaltres”, comentava Martí.
Pel que a la mascletà estava prevista que fora un espectacle visual i sonor compost per 96 quilos de pólvora. “Aquest any teníem limitació, però l’anterior vegada va ser d’aproximadament 120 quilos”, detalla. Tot i això, no són tot males notícies. Per al 16 de març està previst que la Pirotècnia Nadal-Martí serà l’encarregada de disparar 200 quilos. “És una mascletà patrocinada per uns holandesos que són seguidors nostres”.
El paper de la dona
La dona en el món de la pólvora ha tingut tradicionalment un paper relegat a la fabricació. Núria explica que en la pirotècnia s’han produït molts accidentes, “i han sigut moltes les dones que han caigut. La manipulació és molt perillosa, és quan passen els accidents més greus, i les dones sempre han estat dins dels tallers”. Tanmateix, conta que tots els canvis que s’han donat en els últims anys en la normativa han fet d’aquest un ofici molt més segur.
La que va obrir el camí a l’hora de disparar va ser Josefina Caballer Verdeguer, de la gran saga pirotècnica dels Caballer. Ella va ser, el segle passat, la primera dona que va disparar la Nit del Foc. “La veritat és que sembla un món molt masclista, però després veus a Reyes Martí i penses: si ella s’atreveix, perquè jo no?” Més enllà de les Falles, la pólvora és un element molt arrelat a les festes tradicionals de la Vall d’Albaida i altres comarques. Així, aquesta pirotècnia ha estat present a Ontinyent, per exemple a la festa de la Puríssima.
“L’única pólvora que haurien de gastar és aquesta, la festiva. Per als trabucs per a la festa, per a l’alegria i no per a la mort, com estan fent ús ara a les guerres. El que fem nosaltres és la part bonica de la pólvora., concloïa Martí.