ODIN crearà a Ontinyent una escola de vol no tripulat

Segons la mitologia nòrdica, al final dels temps Odín guiarà als déus i als homes contra les forces del caos en la batalla de la fi del món. Alguna cosa d’aquesta creença vikinga va inspirar la creació d’Operations with Drons and Innovation, ODIN, l’empresa especialitzada en operacions aèries mitjançant drons i formació de pilots que dirigeix l’ontinyentí Javier Ferrero, enginyer aeronàutic, que comparteix aquesta companyia al costat d’altres sis socis. El caos ve determinat per l’eclosió dels vols no tripulats, el canvi d’una legislació que tracta de posar ordre i crear un marc que possibilite els negocis i l’aparició d’aplicacions futures: el repartiment a domicili, la vigilància i assistència on és difícil accedir…

Però la gestió del vol dels drons és una cosa que transcendeix el hobby i el joc. “Una multa per volar en zona restringida, com un aeroport pot implicar una multa de fins a 500.000 euros”, recorda Javier Ferrero en referència a un incident real amb un dron que va posar en escac la navegació aèria a Madrid. La formació certificada és obligada per a realitzar vols que, a més, van multiplicant les seues possibilitats de demanda: productores audiovisuals, empreses de vigilància, forces de seguretat. ODIN ofereix aquesta formació amb un mètode en el qual “la nostra intenció és preparar a la gent des del primer dia amb pràctiques ja en l’inici, on els pilars essencials són la seguretat i el seguiment dels protocols”, explica Javier Ferrero.

ESCOLA DE VOL
En el procés de creixement d’aquesta empresa que compta amb una flota de set drons dotats d’alta tecnologia, s’ha assentat el projecte de crear a Ontinyent una escola de vol. “Encara estem sondejant l’emplaçament. Fuset podria ser un lloc adequat”, apunta Ferrero. Aquesta escola per a navegació no tripulada oferirà la formació pràctica bàsica de 60 hores, amb acreditació oficial. Un camp de vol per a drons que abastaria la demanda de les nostres comarques i de la provincia d’Alacant.

UN ANY D’ACTIVITAT
Creada el febrer de 2020, després de les dificultats que ha implicat conviure amb la pandèmia en la seua etapa inicial, ODIN s’enfoca ara cap a la inspecció industrial i la formació. Acaben de signar un acord amb la patronal COEVAL “per a oferir solucions integrals, segures, eficients i verdes a les necessitats de les empreses”.

Entre aquestes possibilitats s’obri un ventall que, a més, suma la planificació urbanística, la confecció de mapes, els treballs topogràfics i aquells específics amb incidència forestal o en l’agricultura… Odín, déu del coneixement, reflecteix l’esperit d’una empresa que té assumit que els drons “no són joguets, són aeronaus que han de gestionar-se amb una filosofia aeronàutica”.