Ontinyent afavoreix la inclusió social de 265 persones amb el programa “Itinerari Viu”

L’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, i la regidora de Política per a les Persones, Paula Soler, lliuraven en el matí d’aquest divendres a la Sala Gomis d’Ontinyent diplomes dels cursos fets al primer semestre de l’any dins del programa municipal “itinerari Viu”, posa’t en marxa per l’Ajuntament amb suport econòmic del Programa Operatiu del Fons Social Europeu (FSE) i la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives.

El programa, ha acumulat aquest semestre 265 persones participants en una oferta de 15 cursos gratuïts plantejats per afavorir la inclusió social a través de la millora d’habilitats socials i personals. Jorge Rodríguez es dirigia a ells i elles per animar-los “a continuar formant-se i no perdre mai l’esperança, la il·lusió i la fe en un futur cada volta millor. Allò que transforma el món és la il·lusió per continuar endavant i millorar cada dia, i en eixe sentit programes com Itinerari Viu són una oportunitat”. El primer edil destacava la importància d’un programa “que no sols dona formació i orientació, sinó que ajuda a integrar-se al mercat laboral, accions com aquestes ajuden al fet que ningú es quede en el camí”.

La regidora Paula Soler posava en relleu l’interés de l’Ajuntament “per donar estabilitat a programes com aquest, que treballen perquè les persones tinguen una inclusió efectiva no sols en l’àmbit laboral sinó també social”. El director de l’Espai Labora Ontinyent, Josep Lluis Estornell, destacava “l’esforç d’aquestes persones per formar-se i incorporar-se al mercat laboral. Són projectes en els quals col·laborem amb entitats com l’Ajuntament d’Ontinyent per donar suport a col·lectius considerats vulnerables”.

El programa s’adreça a persones titulars i beneficiàries de la Renda Valenciana d’Inclusió de manera adaptada als diferents perfils de vulnerabilitat, moltes d’elles també beneficiàries de l’Ingrés Mínim Vital, així com a persones que es troben en situació de vulnerabilitat i/o exclusió social que requereixen un itinerari. Els i les professionals del programa realitzen seguiment i coordinació de les actuacions establides en l’itinerari d’inclusió social, a més, d’establir un treball en xarxa amb la resta de professionals i recursos que intervinguen en aquest (serveis socials específics, LABORA, entitats del tercer sector i altres recursos) i amb la persona tècnica de referència de Serveis Socials de l’Ajuntament d’Ontinyent.

Al primer semestre de 2023 s’ha tornat a desenvolupar aquelles formacions que van tenir gran acollida durant l’any anterior (curs d’alfabetització digital, curs d’habilitats socials i comunicació assertiva en castellà, curs de neteja i desinfecció d’equips locals, curs de reposador/a i caixer/a de supermercats, curs d’oci saludable a través del pilates, curs de cuina tradicional, curs d’estètica bàsica, curs, monitor/a de menjador educatiu, curs d’atenció a persones en situació de dependència) i com a novetat cursos d’atenció al client; de manteniment d’edificis i jardineria i de manteniment de piscines. Complementàriament, s’han fet tallers d’orientació sociolaboral (creació de currículum, portals d’ocupació, o plantejament d’entrevistes de treball, entre altres).

En aquest període el programa coordinat per l’Ajuntament ha comptat amb 3 persones tècniques de perfil social i 3 persones tècniques d’integració social. Entre les persones beneficiàries hi ha hagut dones soles amb càrregues familiars o víctimes de violència de gènere, persones migrants, persones amb addiccions, persones amb diversitat funcional, persones de l’àmbit de salut mental, persones recluses amb mesures judicials o exrecluses, joves menors de vint-i-cinc anys amb escassa o nul·la formació acadèmica i persones en situació d’atur de llarga durada.