Imatge d’arxiu d’un camp amb plaques solars.
El canvi de model energètic és una qüestió global, de política estatal, però si s’aposta pel foment de les energies verdes, el consistori també té marge d’actuació per a incentivar que la ciutadania es decante per generar aquest tipus d’energia.
Aquest és el cas del consistori ontinyentí, que disposa de diverses línies de bonificació municipal per a aquelles famílies o empreses que opten per apuntar-se al corrent verd, la generació d’energia solar o tèrmica, en aquest cas. Amb les xifres de les sol·licituds de la ciutadania a les mans, per a bonificar els impostos relacionats amb aquesta mena d’instal·lacions, la tendència és clarament a l’alça. L’energia verda està de moda.
Una inversió superior al milió d’euros
En 2021, l’Ajuntament d’Ontinyent va tramitar llicències d’instal·lacions d’energia solar o tèrmica, per valor d’1,3 milions d’euros. Concretament, es tracta de 149 infraestructures d’energia sostenible noves, que s’apunten a aquest nou corrent i que compten amb bonificacions municipals. Precisament, han comptat amb una bonificació del 95% de l’impost de construccions.
En concret, les bonificacions al 95% de l’Impost de Construccions (ICIO) per la implantació de sistemes d’aprofitament d’energia solar o tèrmica va suposar, sumant tots els expedients, un estalvi de 42.113,23 euros en la butxaca d’aquests contribuents l’exercici passat, ja que la quantitat de diners que hagueren d’haver abonat a l’administració local era de 44.329,72. Si es fa la resta, el consistori ontinyentí va ingressar en aquest concepte tan sols 2.216,49 euros, a causa de la bonificació esmentada.
135 beneficiaris de bonificacions de l’IBI
Una altra de les bonificacions que aplica l’Ajuntament d’Ontinyent i de la qual disposa la ciutadania quan decideix fer el pas d’invertir en energies netes, és la rebaixa del 50% de l’Impost de Béns immobles (IBI) a indústries, comerços i particulars. Aquesta ajuda es concedeix, segons expliquen la regidora d’Hisenda, Natàlia Enguix, “tant a particulars, com a empreses, que instal·len sistemes d’aprofitament tècnic o elèctric de l’energia solar i que produïsquen, a partir d’aquesta, un mínim del 20% del seu consum energètic, durant un període de quatre anys posteriors a la instal·lació”.
Els expedients aprovats en 2021 són 94, amb bonificacions per import de 54.619 euros. Aquest descompte es pot aplicar durant un període de quatre anys, per la qual cosa en 2022 s’arribarà a un total de 135 particulars i empreses beneficiàries, que s’estalvien 71.393 euros conjuntament, gràcies a la seua aposta per l’autoconsum energètic. L’edil apunta que “es tracta de xifres molt superiors a les de l’any anterior, en el qual es van registrar 41 beneficiaris amb bonificacions per un import de 16.774 euros”.
En termes generals, Natàlia Enguix destaca “la bona resposta a les bonificacions verdes contemplades en les revisions de les ordenances municipals, dins de l’aposta transversal per la sostenibilitat que fa el Govern d’Ontinyent, en les diferents àrees de gestió”.