Ontinyent congela els impostos en 2023 per a lluitar contra la inflació

La revisió de les ordenances fiscals municipals d’Ontinyent per a 2023 mantindrà congelats per onzé any consecutiu els impostos i taxes, per tal de lluitar contra la inflació i protegir a les famílies. Així s’explicava aquest dijous en roda de premsa per la regidora d’Hisenda, Natàlia Enguix, qui compareixia al costat del regidor de Promoció Econòmica per donar detalls de les novetats en matèria de política fiscal municipal per al any vinent, que també inclouen canvis per donar impuls a l’activitat econòmica a la ciutat.

Natàlia Enguix destacava el fet que, tot i el context de pujada generalitzada de preus, “el Govern d’Ontinyent ha decidit tornar a congelar tots els impostos, taxes i preus públics, com hem fet des de fa més d’una dècada. Mantindrem totes les bonificacions que anem aplicant tant al foment de la generació d’energies netes, a la promoció econòmica i la creació d’ocupació de qualitat. Crec que els impostos i taxes d’Ontinyent serà l’únic que no pujarà l’any que ve”, apuntava.

Una de les novetats d’enguany a les ordenances busca abaratir i facilitar l’accés a l’habitatge: un recàrrec del 40% en l’Impost de Béns Immobles als grans propietaris, aquells que disposen més de 10 habitatges o locals i els tenen desocupats. L’objectiu: ampliar l’oferta de lloguer i de compravenda i abaratir els preus per facilitar l’accés de la joventut i de les persones que busquen un primer habitatge.

Les ordenances per a 2023 també incorporen la supressió del pagament de la plusvàlua als fills i filles de dones víctimes de violència de gènere; i dins de la política de foment de les energies verdes, es mantindran i facilitarà l’accés a les bonificacions de fins al 50% l’IBI i l’IAE i la reducció de l’impost de construccions; de fins el 95%, tant a particulars com a empreses que implanten sistemes d’aprofitament d’energia solar o tèrmica; i es continuarà bonificant tant l’IBI com l’IAE a les empreses que generen o mantinguen l’ocupació, mentre que per a les obres de menys 60.000 euros es bonificarà el 95% de l’impost de construccions.

Les ordenances de 2023 incorporen també una rebaixa del 22% de la taxa als mercaders ambulants. El regidor de Promoció Econòmica, Pablo Úbeda, destacava en aquest sentit que “en un context com l’actual, després de la pandèmia i amb la pujada de la inflació, volem donar suport als mercats tradicionals com el ‘Mercat de Baix’, atenent a més una petició dels mateixos mercaders”. Aquesta rebaixa no afectarà el ‘Mercat de Dalt’, que “ja té la menor taxa possible permesa per la llei, i ben aviat es beneficiarà de les obres de millora de les infraestructures i l’accessibilitat que s’executaran des d’aquest mateix mes d’octubre”.

La regidora d’Hisenda explicava que a més d’aquestes modificacions, hi ha altres de caràcter tècnic per ajustar la redacció dels textos a les novetats legals; i recordava que l’Ajuntament dona la possibilitat de fraccionar en dotze mesos i sense interessos tots els tributs municipals amb el Compte Corrent Tributari. Perquè tinga efectes en 2023, les persones que no s’hagen adherit poden fer-ho a la seu electrònica o al departament.