‘Ontinyent contra el foc’, els ulls que vigilen el vessant humà i ambiental de la muntanya

El dilluns 5 de juliol de 2021 és un dia encerclat en roig en el calendari del programa Ontinyent contra el foc, donat que l’ajuda de Dolores Belda i Imma Sempere, voluntàries des de fa quatre anys, va ser imprescindible per a salvar la vida d’un jove a un punt del camí de Gamellons, en direcció a Fontanars dels Alforins. Les dues voluntàries es trobaven fent una guàrdia com a forestals d’Ontinyent contra el foc, quan van veure foc i fum. L’accident es va produir quan un conductor se’n va eixir de la carretera a una corba tancada, de manera que el cotxe va acabar en un barranc, moment en què es va iniciar l’incendi. Les voluntàries van acudir, de seguida, a ajudar als joves a eixir del barranc per a evitar el perill. Després, van cridar els serveis d’emergència per a mobilitzar-los i que assistiren per sufocar l’incendi. Les dues voluntàries van traslladar al jove ferit fins al punt on estava el SAMU. Més tard, van guiar els bombers fins a l’incendi. La seua agilitat de resposta i la rapidesa dels serveis d’emergència, van ser peces clau aquell dia.

Però el calendari d’Ontinyent contra el foc no es redueix a un dia, ja que el programa va començar l’any 2014. Als seus inicis, es troba Sergio Gandia, qui ha vist créixer el voluntariat, actualment format per 40 persones de diferents edats, però amb un element en comú: la passió per la serra. La motivació que es troba darrere de Gandia és la seua experiència a l’incendi a Ontinyent l’any 1994, quan es va oferir com a voluntari per a apagar el foc. Unes accions voluntàries que han acabat convertint-se en el seu treball, ja que, des del 2018, es dedica professionalment a la vigilància forestal. Gandia explica que la manera de funcionar del programa és anar a l’Ajuntament, arreplegar les claus del vehicle i dirigir-se a una zona a fer vigilància amb un company o companya, ja que, abans, la coordinadora ha quadrat les parelles en funció de la disponibilitat. A més, mantenen una estreta comunicació amb el Pic de Vallada, servei de prevenció d’incendis, que els comunica la situació de preemergència en què es troben. Gandia emfatitza que, si hi ha un incendi, la seua feina és avisar els serveis d’emergència i facilitar les tasques d’extinció. “Nosaltres vigilem, avisem i deixem que treballen els professionals a l’hora d’apagar l’incendi”, expressa. Així, conformen una activitat complementària als serveis professionals.

Bea Veloso també comparteix l’amor per la muntanya i el seu temps en Ontinyent contra el foc des de fa quatre anys. Veloso era membre d’altra associació relacionada amb el medi ambient, on va conéixer l’existència del programa. La voluntària explica que treballen en tres torns durant set dies a la setmana, de manera que els ulls són testimoni de diferents zones de serra durant tota la jornada. “Perquè jo deixara el programa, aquest hauria de desaparéixer perquè no tinc pensat anar-me’n mai”, confessa Veloso, qui anima a la gent a apuntar-se a aquest, el qual permet conéixer llocs i gent nova.

EL VESSANT POLÍTIC
Sayo Gandia, regidora de Sostenibilitat, explica que amb el pas del temps s’ha vist com s’ha anat incrementant el nombre de gent al programa. Ara, el grup ha aconseguit un equilibri entre els rostres ja consolidats i la gent nova. “Intentem ajuntar la gent que té més experiència amb aquells que acaben d’entrar perquè puguen aprendre”, explica. Des de l’Ajuntament, donen suport a aquesta iniciativa i estan presents en la seua organització. A més, la regidora exposa que han trobat un sistema de funcionament més operatiu que el dels darrers anys. Aquest consisteix en una major comunicació interna entre els membres del grup, de manera que, si algú no pot assistir a la guàrdia, de seguida és substituït per altra persona. Gràcies a aquesta millora, el passat any no va fallar cap torn i es van cobrir tots.

EL VESSANT ECONÒMIC
Ontinyent contra el foc rep cursos de formació i una subvenció de la Generalitat Valenciana de prop de 9.000 euros cada any. Des de fa cinc anys, aquesta quantitat està pressupostada. A més, cada voluntari compta amb una dieta, per valor d’uns sis euros, que inclou dinars, berenars o sopars en establiments d’Ontinyent, on poden consumir una sèrie d’aliments. “D’aquesta manera, el programa no només es caracteritza per tenir una sensibilitat mediambiental, sinó també per apostar pel comerç de proximitat”, subratlla Sayo Gandia. A més a més, aquest any compten amb un vehicle més per a les seues tasques de vigilància. La regidora vol fer valdre la ràpida actuació dels voluntaris en la seua feina de vigilar el tresor que suposa la serra.