Ontinyent és la 3a ciutat de la Comunitat més contaminada

Ontinyent és la tercera població de la Comunitat Valenciana més afectada per la contaminació d’ozó troposfèric, conegut com a ozó nociu. Així ho manifesten des de la Colla Ecologista La Carrasca-Ecologistes en Acció qui ha presentat els resultats de l’anàlisi de la qualitat de l’aire a Ontinyent, a partir dels registres de 2018 de les estacions de mesurament que la Xarxa de Vigilància i Control de la Contaminació Atmosfèrica de la Generalitat Valenciana té a la ciutat.

Segons expliquen des del col·lectiu ecologista, el principal problema detectat a Ontinyent i que és especialment preocupant és la contaminació per ozó troposfèric. A la capital de la Vall d’Albaida, els nivells de protecció per a la salut establerts per la legislació espanyola i l’europea “s’han superat en 55 ocasions, més del doble de les 25 que es permeten”, explica el col·lectiu. De fet, la mitjana de superacions en els últims 3 anys (2016-2018 i que és la mitjana de tots els valors horaris mesurats al llarg de l’any) situen a Ontinyent com a la tercera població de la Comunitat Valenciana més afectada per aquest contaminant.

Des de la Colla Ecologista detallen que a Ontinyent “continuen superant-se àmpliament els nivells recomanats per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), que segons les investigacions científiques són més adequats que la ja desfasada normativa europea”. Les superacions d’eixos nivells “han tingut lloc durant 141 dies a Ontinyent, concentrats, com és habitual, en el període que va d’abril a setembre”. Els mesos més afectats en 2018 van ser juliol, amb 17 dies, seguit de juny, amb 11 dies i d’agost, amb 10 dies.

L’ozó troposfèric, també conegut com a ozó nociu, en contraposició al de la capa d’ozó de l’estratosfera (el que ens protegeix de la radiació ultraviolada emesa pel sol), és un contaminant secundari produït per la reacció, en presència de radiació solar, entre el diòxid de nitrogen i els hidrocarburs emesos pels automòbils i algunes indústries. L’Agència Europea de Medi Ambient calcula que es produeixen 1.800 morts prematures anuals a l’Estat espanyol, com a conseqüència de l’exposició a nivells alts d’ozó. També es relaciona amb moltes patologies: malalties respiratòries i cardiovasculars, parts prematurs, problemes reproductius, pes baix en nadons, irritacions oculars, etc.