Ontinyent instal·la a la UNED la seua primera instal·lació pública d’autoconsum col·lectiu

L’Ajuntament d’Ontinyent ha finalitzat l’equipament de la que serà la primera instal·lació pública d’autoconsum col·lectiu a la ciutat. Es tracta d’un total de 64 panells solars a l’edifici de la UNED, que servirà per a abastir d’energia verda tant aquest edifici com el de la Prefectura de Policia Local, aconseguint una reducció estimada del 44,93% del consum extern d’aquestes instal·lacions.

La regidora de Sostenibilitat, Sayo Gandia, ha destacat el caràcter pioner d’una iniciativa “que afavoreix el medi ambient, produeix estalvi econòmic i dona exemple a la ciutadania”. En concret, s’han instal·lat 64 panells (amb una potència de 35,2 kW totals) al sostre de la UNED, que poden dotar també d’energia la prefectura policial en estar separats per només 414 metres de distància.

L’estalvi de consum extern obtingut amb aquesta acció permetrà recuperar l’import del cost de la instal·lació en menys de deu anys, que serien encara menys si es té en compte la part subvencionada per l’IVACE, 26.500 euros dels 53.000 del cost total, dins les ajudes per al foment d’instal·lacions d’autoconsum d’energia elèctrica als municipis de la Comunitat Valenciana.

La instal·lació serà registrada la pròxima setmana per la Conselleria d’Indústria i el pas posterior serà rebre el vistiplau d’Iberdrola, després del qual es podrà posar en marxa el nou equipament. Aquesta serà la primera instal·lació fotovoltaica d’autoconsum col·lectiu de titularitat pública a Ontinyent, a la que s’afegirà pròximament altra, projectada a la coberta de la pista de futbet del CEIP Lluis Vives, i associada a les oficines principals de l’Ajuntament.

Sayo Gandia animava a la ciutadania a informar-se a través de l’Oficina d’Economia Verda Municipal de les diferents modalitats d’autoconsum existents, i al cas concret de l’autoconsum col·lectiu a adreçar-se a la Comunitat Energètica Local (CEL) d’Ontinyent, entitat sense ànim de lucre que actualment formen ciutadans i xicotetes empreses, i que té el suport de l’Ajuntament, COEVAL i ATEVAL.

Aquesta acció se suma a altres destacades dutes a terme en la present legislatura des del Govern d’Ontinyent en matèria de sostenibilitat, com ara l’impuls al transport públic en bus gratuït, el sistema de préstec de bicicletes elèctriques, la reducció dels consums energètics dels edificis municipals i el foment de les energies renovables, amb la dotació als centres docents calderes de condensació d’alta eficiència; millora de l’envoltant tèrmica dels edificis que reformem; reducció de la potència en l’enllumenat públic; o altres instal·lacions fotovoltaiques com la del CIM de Sant Rafel.