Ontinyent intensificarà les seues accions per a la Declaració d’Interés Internacional

Un grup de periodistes estrangers en les Festes de 2017.

La decisió estava presa des de fa mesos, però ara després de ser un dels arguments que esgrimia À Punt per a no retransmetre l’Entrada (el fet que les Festes de Moros i Cristians d’Ontinyent no hagen aconseguit la Declaració d’Interés Turístic Internacional), cobra molta més rellevància aconseguir aquest reconeixement. Tant des de la Societat de Festers com des de l’Ajuntament d’Ontinyent es comparteix la idea de crear una nova estratègia i intensificar el treball per a obtenir aquesta declaració com més aviat millor.

Antecedents històrics

Cal remuntar-se fins a vint-i-cinc anys per a trobar el primer antecedent important en la projecció internacional de les nostres Festes. Va ser en l’edició de 1997 quan un equip de la prestigiosa cadena nord-americana NBC es desplaçava fins a Ontinyent per a difondre els Moros i Cristians de la nostra ciutat en un programa especial sobre cultura i oci. L’expedició va sofrir un contratemps en el seu desplaçament, veient-se afectat part del material tècnic. La TVO va col·laborar cedint les seues imatges a la televisió estatunidenca. Amb anterioritat va haver-hi imatges registrades per productores estrangeres en els anys setanta (de França i Bèlgica) encara que no van tenir el mateix impacte que l’NBC.

Últim precedent

Les accions comunicatives més enllà de les fronteres nacionals, encara que han tingut continuïtat no han fructificat per a l’objectiu desitjat. L’últim precedent es va donar l’any 2017 quan es va contractar una empresa especialitzada en aquesta intermediació. Es va treballar amb l’arribada d’un grup de periodistes procedents del Brasil, la Xina i Romania. Es pretenia apuntalar l’expedient que es tramitava en el Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme per a acreditar les promocions exteriors de les festes ontinyentines.

No obstant això, aquella actuació no va tenir l’èxit desitjat. L’expedient no va avançar i, amb posterioritat, després de l’esclat de la pandèmia i la suspensió de les dues últimes edicions festeres, totes les actuacions han quedat en l’aire. Fins i tot les ja realitzades en aquells últims anys quedarien caducades perquè un dels requisits per a obtenir la Declaració Internacional és la vigència de les accions de promoció durant els últims cinc anys.

Ara l’estratègia que es planteja passa per contractar una nova empresa que puga dur a terme les iniciatives adequades. En els pròxims mesos s’estudiaran les alternatives i s’optarà per una d’elles. Es buscarà, a més, el finançament per a materialitzar el treball. S’assumeix que aquesta nova empresa tindrà un cost superior perquè es plantejaran accions de promoció que tinguen àmbit nacional en diversos països i no de manera puntual en un territori. A més, amb el canvi de normativa aprovat recentment, en aquestes accions de promoció es valorarà la difusió aconseguida a través d’internet.

En les accions que hauran d’acreditar la promoció internacional de les Festes de Moros i Cristians d’Ontinyent s’inclourà, segurament, el treball recent d’una cadena de televisió belga que el mes de novembre passat va estar realitzant un programa sobre viatges a la nostra ciutat, centrant-se en el Museu Fester i, casualment, en un menjar de la comparsa Moros Marins que aquest mateix dia ocupava els salons de Festers.

Uzbekistan

Però, sens dubte, una de les accions més potents es viurà enguany i que podrà ser utilitzada serà la presència ja confirmada de l’ambaixador d’Uzbekistan a Espanya, Jakhongir Ganiev. El diplomàtic, convidat per la comparsa Mudèjars que porta gestionant la seua presència des de 2019, farà una visita oficial de dos dies. Serà rebut a l’Ajuntament i viurà l’Entrada de Bandes el dijous; assistirà a una reunió en ATEVAL el divendres al matí i a la tarda gaudirà de l’Entrada en la tribuna d’autoritats. Al costat d’ell estarà el consul de la mateixa república a Espanya. Es treballa perquè també siguen presents mitjans de comunicació d’aquest país.