“Ontinyent necessita un gran projecte industrial. Només falta la voluntat política”

L’ontinyentí Felipe Carrasco ocupava el número 15 de la llista del PP a les Corts per València i semblava difícil tornar a repetir com a diputat, però ho va aconseguir. A penes unes setmanes després, el president Carlos Mazón ho triava per al segon escaló del Consell. Ara té l’oportunitat d’aplicar part les polítiques econòmiques que sempre va demandar.

■ Com valora el seu pas per les Corts Valencianes en aquests últims quatre anys?
“Han sigut anys durs en l’oposició, amb només 19 diputats en el nostre grup, amb la successió de tres síndics, amb el canvi de presidència en el partit tant en l’àmbit autonòmic com nacional. Però hem aconseguit visibilitzar el nostre treball. Hem transmés la nostra il·lusió per governar i això és el que ha provocat la bolcada electoral. Hem sabut construir una alternativa potent durant aquests anys”.

■ Qui li comunica el seu nomenament com a secretari autonòmic d’Indústria, Comerç i Turisme?
“Va ser el mateix president Carlos Mazón. Em va convidar a incorporar-me al seu govern i formar part d’aquesta nova etapa. Per a mi és un orgull poder traslladar a la resta del territori valencià el treball que sempre he exercit defensant la indústria i l’economia de la meua zona”.

Què diagnòstic realitza de l’actual situació de la indústria, i més específicament del sector tèxtil que tan bé coneix?
“La indústria tèxtil sempre ha tingut alts i baixos. Ara, hem de reconéixer-ho, no tenim una posició massa pròspera. Són temps difícils. La guerra d’Ucraïna i els elevats costos energètics han provocat la pèrdua de mercats. Les empreses estan patint. Ho veiem, per exemple, a Ontinyent on existeix un sector que és altament dependent dels costos energètics. També succeeix el mateix amb el sector de la ceràmica a Vila-real respecte al gas”.

■ I quines solucions es plantejaran des del govern del qual vosté ja forma part?
“Escometrem una política industrial de la mà dels mateixos sectors. Aqueixa és la nostra identitat. És el que hem fet durant aquests últims quatre anys d’oposició: asseure’ns, escoltar les empreses que són, en definitiva, les que més saben de la seua situació i dels seus problemes i traslladar les seues peticions a les Corts. Lamentablement el govern del Botànic no les tirava avant. Nosaltres impulsarem la competitivitat. Ho farem vinculant més als sectors amb el desenvolupament d’energies verdes per al seu ús industrial. Els sectors que no tinguen energia verda i barata perdran competitivitat”.

■ Com s’aterra eixa declaració d’intencions?
“Desenvolupant programes, projectes i iniciatives en les quals s’ajude als sectors industrials al fet que invertisquen en energies verdes. El Consell donarà suport a eixes actuacions. Es tracta de traslladar a la Comunitat Valenciana les polítiques industrials que s’estan duent a terme a Europa i en les quals es vincula l’energia sostenible i barata a la producció industrial”.

■ Serà eixa la prioritat del nou executiu autonòmic?
“Una de les prioritats. Però hi ha altres necessitats, com donar-li un impuls real a la internacionalització de les nostres empreses. I això ha de fer-se, indefectiblement, amb una dotació major de pressupost. És cert que en els últims anys s’han incrementat les nostres exportacions, però no és menys cert que també ho han fet les importacions, tirant al trast els nostres números positius en la balança comercial. Hem d’importar les matèries primeres i els recursos que ens facen falta, però no productes que ja es produeixen ací”.

■ Faça una radiografia de futur per a l’economia d’Ontinyent.
“Ontinyent necessita un gran projecte industrial i empresarial. Tenim tots els ingredients perquè les coses isquen bé: hi ha plantilles de treballadors amb bona preparació; empresaris amb esperit emprenedor i que es caracteritza en general per la bona gestió; tenim la proximitat de la universitat i dels instituts tecnològics… què fa falta? Només ens falta la voluntat política per a crear eixe gran projecte, per a desenvolupar sòl industrial i d’aquesta manera atraure la inversió. Estem en condicions de posar en marxa un revulsiu per al teixit econòmic d’aquesta comarca, un nou motor que dinamitze la nostra economia, que siga capaç de retindre el talent que ja tenim i que no marxe… reitere que tenim tots els ingredients”.

Aquesta possibilitat de crear sòl industrial passa pel desenvolupament de la zona de Colortex?
“És una oportunitat, però no l’única. Nosaltres ens hem trobat, en arribar al govern, que les paraules de Ximo Puig només eren un titular de cara a les eleccions, però no hi havia res escrit ni consignat ni previst en cap paper per a dur a terme una actuació a Ontinyent”.