Des de 2017 els festers d’Ontinyent han de pujar en dues ocasions a Santa Anna o el Poliesportiu per a poder recollir la pólvora necessària per a participar en els actes d’arcabusseria: un el dimecres de la Setmana Gran i un altre el dilluns de les Ambaixades. Un funcionament que complia amb la nova normativa, que es va implantar poc després, i que establia un màxim de 72 hores des que es reparteix la pólvora, fins que es consumeix. Ara, aquesta regulació podria tornar a canviar, ja que el Govern central s’ha compromés a revisar la legislació.
Així ho traslladaven membres de Compromís en una reunió recent amb la Societat de Festers. Un encontre que servia per a conéixer i atendre les necessitats del món de la festa morocristiana, i en el qual participaven els diputats a les Corts Valencianes, Jesús Pla i Nathalie Torres; els regidors d’Ontinyent, Nico Calabuig i Paloma Alberola; així com el secretari de la Societat de Festers, Javier Moscardó; el vocal Ricardo Calabuig: i el director del Museu Fester, Rafa Torró.
“Des de les Corts Valencianes, conjuntament amb el Govern Valencià, hem estat treballant en la qüestió, i tenim el compromís del Govern de l’Estat de revisar aquesta regulació per tal de facilitar el seu ús, recollida i repartiment d’una forma que no dificulte el desenvolupament dels actes festius o obligue a parar el calendari d’actes per la quantitat d’hores que es pot tindre en possessió la pólvora. Aquests usos són molt concrets i hem defensat en tot moment que es tinguen en compte en la regulació”, ha assenyalat Jesús Pla.
En aquest sentit, la proposta de Compromís coincideix amb la que fa la Unió Nacional d’Entitats Festeres (UNDEF). “La nostra proposta és que es puga tindre la pólvora en possessió fins a 96 hores”, expliquen. Així, la secretària autonòmica de Cultura, Raquel Tamarit, ja estaria en contacte amb la Delegació del Govern, per tractar aquest tema.
Des de Festers s’han mostrat molt satisfets amb aquesta notícia i es mostren “molt a favor”. Els representants dels Moros i Cristians d’Ontinyent destaquen, a més de la possibilitat de poder fer la distribució de la pólvora en només un dia, que aquesta revisió de la normativa “augmente la seguretat en el repartiment”.
A més, la reunió celebrada va servir per a fer balanç de la situació actual del món fester. Així es van exposar les diferents ajudes que des del Govern autonòmic han anat desenvolupant-se per a protegir sectors vinculats a la festa com la indumentària o la construcció de carrosses. “Les ajudes que s’han posat en marxa des de la Conselleria d’Economia s’han enfocat a protegir i alleugerir la càrrega econòmica d’aquests sectors, que en un any i mig han vist reduïts pràcticament a zero els seus ingressos i capacitat de treballar. A més, en els pròxims mesos es faran activitats des de l’àmbit de l’artesania vinculada al món de la festa, a través d’espectacles en diferents localitats que puguen reactivar aquests sectors”.