Ontinyent incorpora el Ball dels Tornejants al Corpus

La processó tindrà lloc el diumenge 11 de juny, sempre precedida de la desfilada de la Vespra, el 10 de juny a les 19 hores. Diumenge 11, quan finalitze l’eucaristia, aproximadament a les 19 h tindrà lloc l’eixida de la processó cívico-religiosa del Corpus. Com a novetat d’enguany s’incorpora el ball dels Tornejants que la comparsa Llauradors va estrenar en la capitania del 2022, representat al cartell amb la veta blava trenada al garrot. La música que acompanyara la processó cívica -religiosa serà la de Tot per la Música.

Ontinyent ja té cartell oficial per a la celebració del Corpus 2023. Rafa Cantavella i Maria Mira, de la Colla de Campaners, han presentat al regidor de Cultura, Àlex Borrell, el disseny d’enguany, amb un protagonisme especial als elements vinculats als balls tradicionals. Cal recordar que la Colla de Campaners és un dels 6 grups que participen d’aquesta festa (al costat de Gegants i Cabets, Grup de Danses, Col·legi Bonavista, Comparsa Llauradors i Associació de Festes del Camí dels Carros).

Així, en el cartell es poden veure reflectits tots els balls tradicionals en la figura central, que intenta representar el Ball dels Cavallets, al costat de l’Enramada que es realitza sols al Corpus. Sobre el cos del cavallet apareix el cap de l’Àguila i la cua de la Tartuga. El ballador està compost per un Cabet (Tinyós) amb cos de Gegant (Reina Cristiana), amb barret de ball dels Arquets i penjoll d’un dels gegantons (Benarrai), que sosté el garrot utilitzat en el Ball dels Pastorets. El cavallet es vesteix amb el dorsal d’un dels set pecats capitals (l’enveja) representats al ball de la Moma i el faldó és la falda de les balladores de la Veta. També apareixen la dolçaina i el tabal com a elements musicals que permeten les melodies dels balls. També apareix la Custòdia, en la O del Corpus.

Àlex Borrell recordava que “l’any 2019 es va decidir que cada any s’encarregaria un dels grups de confeccionar el cartell del Corpus. Enguany, la Colla de Campaners va designar com a autor del cartell a Miguel Revert Barberà, tècnic de medi ambient a Banyeres, qui ja va participar en el disseny de les vidrieres de l’escala del campanar de Santa Maria. Revert ha preparat un disseny que valora una part fonamental de la celebració del Corpus a Ontinyent, com són els balls tradicionals”, assenyalava.