Ontinyent registra 6 suïcidis i 87 temptatives en els últims tres anys

Els suïcidis són una problemàtica existent que en els últims anys ha arribat a superar als accidents de trànsit com a causa de mort. Només en 3 anys s’han comptabilitzat a Ontinyent 87 temptatives i 6 suïcidis consumats, i això tenint en compte només les dades registrades per la Policia Local, pel que en la realitat aquesta xifra podria ser superior. És per aquest motiu, que l’Ajuntament d’Ontinyent ha posat en marxa un grup de treball municipal per prevenir els suïcidis a la localitat. Es tracta d’una Comissió Interdepartamental que en la seua primera reunió estava presidida per l’alcalde, Jorge Rodríguez, qui incidia en la importància “de deixar de mirar cap a altre costat i actuar també des de l’àmbit local, ja que és una problemàtica que existeix a l’àmbit mundial però que concreta en casos als municipis”. La comissió compta amb la participació de les regidores de Política per a les Persones, Paula Soler, i d’Igualtat, Natàlia Enguix; representants de la Policia Local, Nacional i Guàrdia Civil; l’Associació ADIEM per a la defensa i integració del malalt mental; tècnics municipals del departament de Serveis Socials, d’Educació i del Gabinet Psicopedagògic; responsables sanitaris d’Urgències i Atenció Primària; i també de la Unitat de Prevenció de Conductes Addictives.

Al cas d’Ontinyent, segons un informe estadístic elaborat per la Policia Local respecte al període 2017-2019, hi ha constància a la ciutat de 87 temptatives i 6 suïcidis consumats. D’estos 96 casos entre temptatives i suïcidis, 52 són homes i 41 dones. Per edats, 10 persones tenien menys de 20 anys; 13 entre 20 i 30; 11 entre 30 i 40; 22 entre 40 i 50; 17 entre 50 i 60; 6 entre 60 i 70; 3 entre 70 i 80; i 1 entre 80 i 90. Dels casos consumats, 4 van ser homes i 2 dones.

La regidora de Política per a les Persones, Paula Soler, explicava que si bé alguns governs autonòmics estan treballant en accions contra el suïcidi, “en l’àmbit estatal no tenim cap pla, i en l’àmbit municipal només tenim constància d’algunes grans capitals de província com València, Càceres o Salamanca, totes amb més de 300.000 habitants. El problema és complex i les dificultats per abordar-ho moltes, però com a societat hem de fer l’esforç necessari des de tots els àmbits per reduir unes xifres que són esgarrifoses”, manifestava.

Segons dades de l’OMS, cada 40 segons un mort al món per suïcidi. Per cada mort, uns 20 intents aproximadament, i en adolescents de 15 a 19 anys és la segona causa de mort. En Espanya les últimes dades de l’INE diuen que cada 2 hores i mitja mor una persona per suïcidi, 10 al dia. Les morts per suïcidis dupliquen a les dels accidents de trànsit, superen en 11 voltes a les d’homicidis i en 80 voltes a les de violència de gènere. Al 75% dels casos dels suïcidis consumats estos són homes.