“Aquells que són més feliços són els que fan més per uns altres”. Podria ser una frase motivacional llegida en una tassa o una samarreta, però la veritat és que són les paraules de l’educador Booker T. Washington, nascut com a esclau i que va aconseguir ser el primer home negre a ser convidat amb honors a la Casa Blanca. Unes paraules que també podrien definir la labor de l’ontinyentina Magda Vidal i la seua col·laboració amb Mushunga Community Project, una ONG que treballa a Uganda, concretament en el districte d’Ibanda.
Aquesta veïna sempre ha tingut un esperit solidari. Va començar col·laborant amb protectores d’animals, va viatjar a Tanzània amb una altra ONG i finalment va conéixer el projecte de Tonny Mutekyereze, Mushunga Community. “Mushunga significa, en l’idioma local runyakole, que tots som un i estem units”, explica Magda.
EDUCACIÓ I ALIMENT
En 2019 va nàixer aquest projecte, amb l’objectiu d’establir un orfenat i una escola que poguera no sols donar una educació a desenes de xiquets i xiquetes, sinó a també oferir-los un menjar, assegurant a les seues famílies que aquests xicotets pogueren tindre accés, almenys, una vegada al dia a aliment. “Hi ha molta pobresa. I més enllà dels xiquets que estan en l’orfenat, molts altres van allí a l’escola, no sols a aprendre. Allí els asseguren tindre un menjar, amb la qual cuidar la seua nutrició diària”, detalla la voluntària.
L’ontinyentina explica que ella té apadrinada una xiqueta a Uganda, a través d’aquesta ONG. “No sols ajude a aqueixa xiqueta, que és òrfena de pare, sinó també li brinden suport a la seua mare i els seus dos germans”, explica Magda.
Ara, Magda, vol donar a conéixer a la resta de la comunitat ontinyentina la labor d’aquesta iniciativa que actualment alberga a 16 xiquets orfes i ofereix educació a altres 80 més. Actualment, l’espai amb el qual compten és insuficient, ja que són molts els xiquets i xiquetes que necessiten els seus serveis. Per això, juntament amb l’ajuda d’altres col·laboradors, com el valencià Adam Desco, s’han marcat un nou objectiu, la construcció d’una nova escola, amb tres aules, que afirmen podrà atendre més de 400 menors. “L’escola prevista serà una llar per a sentir-se volgut i accedir a una educació de qualitat”, expliquen des de Mushunga
Community Project.
Amb la construcció d’aquesta nova edificació, que calculen tindrà un cost d’uns 10.000 dòlars, podran tindre una instal·lació que funcione com a saló de classes i saló comunal per a albergar reunions comunitàries, un menjador escolar, la celebració de tallers o debats escolars, entre altres. Magda assegura que és un projecte amb completa transparència i que totes les donacions “es fan directament en la pàgina web de l’escola”, ni ella, ni el col·laborador de València toquen els diners. A més, compte que s’està organitzant un viatge per a gener en el qual visitaran Uganda i coneixeran, de primera mà, el treball que s’està realitzant en l’orfenat i l’escola.
La voluntaria espera “que el projecte arribe a molta gent”, ja que considera que “Ontinyent és molt solidària i voldrà ajudar”. Tota aquella persona que vulga conéixer amb detall el treball i la labor de Mushunga Community Project, així com els xiquets i xiquetes que allí estudien, pot fer-ho a través de la web www.mushungaproject.org.