Ontinyent ultima el seu protocol municipal de prevenció de la conducta suïcida

L’Ajuntament d’Ontinyent ultima l’edició del primer Protocol de Sensibilització, Conscienciació i Prevenció de la Conducta suïcida de la ciutat. Segons les xifres actualitzades, la pandèmia de la Covid-19 ha incrementat el nombre de consultes vinculades a la salut mental, la qual cosa ha fet que s’accelere la finalització dels treballs. La pròxima setmana es presentarà el manual per a mitjans i el programa per a aquest any.

L’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, presidia aquest dimecres una reunió de la Mesa de Coordinació per a la Prevenció del Suïcidi junt amb la regidora de Política per a les Persones, Paula Soler. La mesa de coordinació està constituïda pels Serveis Socials de l’Ajuntament, Policia Local, Policia Nacional, la tècnica d’educació de l’Ajuntament d’Ontinyent i el gabinet psicopedagògic, així com el servei d’atenció primària sanitària, ADIEM i tècnics de prevenció de conductes addictives.

En la reunió s’exposava que durant 2020, dintre del marc d’actuacions del Protocol per prevenir la conducta suïcida es van dur a terme xerrades formatives per a la Policia Local d’Ontinyent. Així mateix, també es van dur a terme xerrades de prevenció a dos instituts dirigides a l’alumnat de Batxillerat. Jorge Rodríguez destacava que aquest pla municipal que, ara està actualitzant-se “per assolir nous objectius i desenvolupar noves activitats que permeten donar resposta a la situació que la pandèmia de la Covid-19 està provocant en les persones” i remarcava que és un pla molt ambiciós que vol sobretot “donar la importància que mereix la salut mental, ja que sense ella és molt difícil aconseguir el benestar general”.

En aquest sentit, les actuacions del Protocol municipal per a aquest 2021-2022, estan sent elaborades per l’Associació ADIEM per a la defensa i integració del malalt mental en coordinació amb el Departament de Serveis Socials del consistori. Aquest calendari de treball per a 2021 no sols compta amb actuacions dirigides a professionals i institucions, sinó també cap a la societat en general “per, a través d’aquestes accions que presentarem d’ací a poc temps, poder ajudar a persones que sofreixen una malaltia mental o també a amics i familiars que puguen ajudar a prevenir aquesta conducta”, exposava la regidora de política per a les persones, Paula Soler.

Tot açò té com a objectiu, en paraules de Soler, “començar a deixar d’ignorar aquesta realitat. La conducta suïcida és una realitat global, que cal abordar per a prevenir-la” i incidia que “volem sobretot trencar amb el tabú que envolta la malaltia mental perquè les persones que estiguen passant per aquest procés puguen demanar ajuda sense necessitat de sentir vergonya, com ocorre moltes vegades” i concloïa que “trencar l’estigma cap a la salut mental és la millor manera de començar a ajudar a les persones que sofreixen algun trastorn”.

Així mateix, des del Departament de Comunicació de l’Ajuntament d’Ontinyent en coordinació amb ADIEM, la Federació de Salut Mental de la Comunitat Valenciana, la Unió de Periodistes Valencians i mitjans locals i comarcals s’ha treballat aquests últims mesos en un protocol per al tractament d’adequat de la informació referent a la conducta suïcida. Soler insistia que “per poder trencar amb l’estigma cap a la malaltia mental i fer front a la conducta suïcida com a societat, els mitjans de comunicació que transmeten idees, opinions, valors culturals així com prejudicis tenen un paper fonamental”.