Onze dies sense morts i menys trasllats per possible Covid-19

Després de tres setmanes des que es registrara el focus a Ontinyent i la primera víctima mortal causada pel coronavirus, en els últims onze dies no cal lamentar defuncions per aquesta causa. A més, un dels millors baròmetres de la situació ho indica el servei que realitzen els Tècnics en Emergències Sanitàries. Els seus trasllats per possible Covid-19 han baixat.


Són un dels sectors sanitaris més exposats a la malaltia. Ells són els primers que contacten amb les persones infectades, abans que metges o personal d’infermeria. Reconeixen que estan vivint moments durs, esguitats amb fases de llàgrimes o riures. La tensió es va acumulant sobre la seua esquena. Alguns d’ells, com explica José Luis Azorín “fa setmanes que estem aïllats de les nostres famílies, ho hem fet per protegir als nostres, sobretot en els casos on tenim familiars amb risc”.


Els Tècnics d’Emergències Sanitàries que treballen en la base d’Ontinyent, en el centre de salut de l’Avinguda d’Albaida, són un indicador per a conéixer l’estat general de la malaltia a la ciutat. Ells s’encarreguen de traslladar els possibles COVID, directament, a l’hospital Lluís Alcanyís de Xàtiva. “En l’última setmana ha baixat molt el trasllat de possibles casos. La cosa va molt millor a Ontinyent. En les setmanes anteriors no es parava. El ritme era frenètic. Nosaltres ens encarreguem del trasllat tant d’Ontinyent com de les poblacions veïnes de la comarca”, apunta Azorín.


La flota està integrada per tres vehicles: una unitat de 12 hores, un Suport Vital Bàsic i una ambulància especialitzada per al trasllat de possibles Covid. Quatre tècnics assisteixen cada torn.


Coincideixen amb les reflexions que ja ha realitzat el personal sanitari en moltes de les seues reflexions. “Al principi era tot un caos, no disposaven de la informació necessària, no hi havia suficients mesures de seguretat, traslladàvem a un possible Covid i ens assabentàvem quan ingressava. Ara hi ha molta més seguretat. Els protocols van canviant i milloren cada dia”. El seu treball és essencial en aquesta crisi i no sempre és valorat amb la importància que requereix.