Operar-se de pròtesi de genoll, mig any d’espera

La Conselleria de Sanitat ha publicat la llista d’espera dels hospitals valencians per a sotmetre’s a una operació quirúrgica programada referent al mes de març. En el Departament de Salut Xàtiva-Ontinyent, la demora s’ha situat en una mitjana de 71 dies, la qual cosa suposa un 20,23% menys que fa un any (al març de 2022 ascendia a 89 dies), i quatre dies menys que el mes anterior, febrer. Un altre de les dades rellevants que es desprén d’aquesta estadística, és que el nostre departament de Salut se situa per davall de la mitjana autonòmica, que al març d’enguany és de 77 dies. Així mateix, també milloren les dades que es registraven prèviament a la pandèmia. Si al febrer de 2020, abans de decretar-se l’estat d’alarma, la llista d’espera era de 85 dies, ara al febrer de 2023 la demora ha descendit fins als 75.

La protésis de genoll, 189 dies d’espera

Per patologies, les intervencions quirúrgiques de pròtesis de genoll continuen acumulant el major temps d’espera en tots dos hospitals del departament, mentre que en el Lluís Alcanyís la demora es dispara a quasi un any i mig (432 dies), en el cas d’Ontinyent aquesta se situa en 189 dies. La demora d’aquesta mateixa patologia a Ontinyent fa un any era de 55 dies. Tornant a les intervencions que es realitzen a l’hospital de la capital de La Vall d’Albaida, la segona patologia que més temps d’espera acumula són les operacions d’artroscòpia amb 80 dies.

Puja la demora a l’Hospital d’Ontinyent un 11%

Encara que les dades globals del Departament de Salut Xàtiva-Ontinyent han millorat respecte a març de 2022, aquesta dinàmica no ha sigut així per a l’Hospital General d’Ontinyent. Les dades del passat mes de març mostren que la llista d’espera quirúrgica va aconseguir els 55 dies amb 486 pacients en la cua d’espera. Un 10,91% més que al març de l’any passat, quan les demora va arribar als 49 dies i 470 pacients. Si fem la comparativa amb els valors del mes de febrer, la llista d’espera es redueix en quatre dies. No obstant això, si fem la comparació al març de 2020, mes en què va irrompre la crisi sanitària provocada pel COVID-19, la llista d’espera se situava en 94 dies, un 41,49% superior que aquest mes de març.

Ginecologia, la demora més alta amb 66 dies

Si fem l’anàlisi per especialitats, de les cinc amb les quals compta el centre hospitalari d’Ontinyent, ginecologia-obstetrícia és la que acumula major llista d’espera amb un total de 66 dies i 51 pacients. A aquesta li segueix cirurgia ortopèdica i traumatologia amb 61 dies de demora i una llista de 151 pacients. En el costat oposat es troben les intervencions quirúrgiques de l’àrea d’otorrinolaringologia que presenta una espera de 36 dies i 39 pacients.
Seguint aquesta línia, la branca d’oftalmologia és la segona especialitat per davall que menys demora presenta amb 50 dies. Extrapolant aquests valors a abril de 2020, un mes després d’esclatar la pandèmia, l’especialitat que més llesta acumulava era cirurgia ortopèdica i traumatologia amb 216 dies d’espera, seguit d’otorrinolaringologia amb 91 dies.

Operar-se d’amigdalitis, el més ràpid

En sentit contrari, els pacients d’Ontinyent que menys temps han d’esperar són aquelles que se sotmetran a intervencions quirúrgiques de adenoamigdalectomia (extracció d’adenoides i amígdales) amb 30 dies i varices, que acumula una demora de només 35 dies.