Palletes de paper, el producte respectuós amb el medi ambient creat a Ontinyent

‘Biopajitas’ és el nom de l’empresa ontinyentina encarregada de la producció de palletes sostenibles, biodegradables i compostables. Aquest nou producte deixa de costat el material amb que s’han elaborat tradicionalment les palletes amb l’objectiu de lluitar contra l’excessiu ús dels plàstics.

La idea de crear un producte tan demandat, especialment durant els mesos d’estiu en geladeries, conta Sonia Gandia, una de les impulsores del projecte, que va sorgir “al veure un vídeo per Facebook d’una tortuga que tenia una palleta de plàstic al nas i va acabar morint”. Inicialment, els dos problemes amb que es van trobar a l’hora de començar a treballar en les palletes van ser l’elevat cost de producció i els costums del mercat. Gandia entén que “una palleta de plàstic és molt més econòmica que una de paper, la qual duplica el seu preu”. No obstant això, actualment s’ha trobat un espai on introduir aquest producte respectuós amb el medi ambient. Establiments locals com ‘El Polero’ o ‘La Jijonenca’, així com pubs i restaurants de la zona, han servit per a testejar l’invent.

Abans de començar a fabricar el producte, expliquen els encarregats, van haver d’informar-se per tal de barallar diverses opcions. Podien fer-se palletes d’acer inoxidable o de bambú, però de ser així haguera d’haver-se importat la matèria primera de la Xina. A més, afirma Sonia Gandia que “no te sentit portar-se la palleta a casa, netejar-la i dur-la sempre a la butxaca. D’aquesta manera es va optar per emprar paper i cola alimentària per a la fabricació de les palletes.

Tractant d’introduir un nou producte elaborat a partir d’una cadena sostenible i respectuós amb el medi ambient, ‘Biopajitas’ fabrica palletes de distints gramatges i grandàries: la palleta estàndard, de smoothie i de mig litre, aquesta última pensada per a ser més resistent.