Per què és Aitana Bonmatí i no Aitana Conca?

La millor futbolista del món és Aitana Bonmatí Conca. Baló d’Or 2023, millor jugadora de la UEFA i millor jugadora del Mundial’23 que va guanyar Espanya per primera vegada. Recentment premi The Best. Nascuda en 1998 a Vilanova i la Geltrú i criada a Sant Pere de Ribes, on va començar a jugar a futbol abans d’arribar al F.C. Barcelona i on resideix la seua família, Aitana ha mantingut una estreta relació amb el poble del seu pare, dels seus iaios i de tota la seua família paterna: Ontinyent.

Son pare és Vicent Conca Ferrús qui es va establir a Catalunya on va exercir, com la seua dona Rosa Bonmatí, com a professor de Llengua i Literatura Catalana. L’oncle d’Aitana és Toni Conca, biòleg, estudiós i especialista en la flora i fauna de les nostres comarques, membre del Comité Científic de la Societat Valenciana de Micologia, autor de llibres de divulgació com el de ‘Plantes medicinals de la Vall d’Albadia’ o ‘Estudi botànic de la Vall d’Albaida’, entre d’altres.

Aleshores si l’origen patern, respecte al cognom, en la futbolista hauria de ser Conca, per què s’anomena Aitana Bonmatí?

La resposta està en la lluita que van mampendre els seus pares per trencar una llei espanyola, vigent als anys 90 quan va nàixer Aitana i que obligava a posar primer el cognom del pare i després el de la mare. Amb una trajectòria d’activisme social, els pares d’Aitana van decidir inscriure la seua filla com si només fora de la mare, atorgant-li els seus cognoms. Així ho va explicar la pròpia Rosa Bonmatí a l’any 1999 en un programa de TV3 que debatia sobre aquesta qüestió. Posteriorment es va poder regularitzar la seua situació. Però a Espanya el canvi legal no es va ratificar fins a l’any 2017 en què es va suprimir la preferència del cognom patern sobre el matern a l’hora d’inscriure els nascuts.