La planificació de les polítiques públiques de joventut a Ontinyent per als pròxims anys, disposen d’un programa a seguir fins a 2023: el I Pla Estratègic de Joventut.
Un treball desenvolupat per la Universitat d’Alacant que compta amb 25 línies d’actuació i 92 propostes sobre aspectes com educació, ocupació, participació, cultura, desigualtat o esport.
Per a arribar a aquestes propostes, l’estudi s’ha fet revisant la diagnosi de la joventut de 2017, que consistia en un qüestionari a 329 joves; l’ampliació d’aquest diagnòstic amb grups de discussió i inclusió de la perspectiva de gènere i amb tallers participatius amb els joves.
Una de les conclusions de l’estudi sociològic ha sigut que “Ontinyent exporta talent i importa poca formació o persones que han de treballar en llocs per davall del seu nivell de preparació”. Així ho explicaven recentment en Ontinyent el Degà de la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials de la Universitat d’Alacant, Raúl Ruiz Callado; i el doctor, investigador i sociòleg de la Universitat d’Alacant, Javier Ortega Fernández.
Ambdós van destacar que un gran percentatge de joves se’n van fora de la ciutat a estudiar i ja no tornen a treballar a Ontinyent. Per això, una de les línies d’actuació proposades per l’estudi és l’accés al treball, l’emprenedoria i l’emancipació econòmica i planteja “mesures que incentiven la tornada de la joventut que ha finalitzat els seus estudis fora del municipi”, arreplega l’estudi universitari.
Els investigadors destacaven que una de les particularitats d’aquest pla estratègic o full de ruta a seguir és que és participatiu i adaptat a la realitat d’aquest territori, en aquest sentit “és un pla pioner, que se suporta en els actors del territori de forma participativa”. En aquest sentit, la capital de la Vall d’Albaida, segons destaquen els sociòlegs, es caracteritza per “comptar amb un teixit associatiu juvenil molt ric, fet que és un punt a favor per a desenvolupar polítiques públiques pensant en la joventut”, declaraven a Ontinyent. Tant Raúl Ruiz, com Javier Ortega insistien en el fet que es parla negativament del jovent en termes generals, que els preocupen temes menors, “però això no és així. Els joves es preocupen temes com la recerca de l’ocupació, l’àmbit de la participació com puguen ser programes com Ontinyent Participa i com evitar la fuga de joventut de la ciutat”, detallaven. Les propostes en matèria d’ocupació inclouen promoure “amb la joventut” un pla d’ocupació juvenil de caràcter municipal-comarcal.