Pólvora d’Alemanya per a les pròximes Festes de Moros i Cristians d’Ontinyent

Davant la problemàtica que s’ha produït a Alacant, en les festes de San Blas, el president de Ferters  ha mantingut el contacte amb un dels representants de l’empresa subministradora, Maxam, per interessar-se sobre aquest incident. La partida, provinent d’una empresa italiana, es retirarà, i a Ontinyent s’utilitzarà una vinguda d’Alemanya.

Segons explica Vicent Pla, “hem parlat amb un dels responsables de l’empresa subministradora de pólvora i ens ha explicat que en el cas d’Alacant, aquest explosiu tenia un gra més gros i hi va haver problemes amb les cantimplores, perquè no podien traure el dosificador. Davant eixe inconvenient, es va optar per no utilitzar-la”. Així les coses, des de l’empresa asseguren que aquesta partida defectuosa ha sigut retirada, per evitar que es puga repetir la mateixa incidència en altres poblacions. “Es tractava d’una partida subministrada per un productor italià i ens han comunicat des de Maxam, que ara portaran pólvora d’altra empresa, en aquest cas d’Alemanya, que serà d’on provindrà la que s’utilitzarà en les festes de Moros i Cristians d’Ontinyent, amb un gra més fi”.

A més, el president de Festers ha comunicat que es reunirà amb els responsables del departament d’intervenció d’armes de la Guardia Civil de València i que “tota la documentació referent als actes d’arcabusseria de Moros i Cristians d’Ontinyent, ja consta en Delegació de Govern i esperem que en els pròxims dies ens concedisca la corresponent autorització per a la seua celebració. Estem fent tot el que està en les nostres mans”. La capital de la Vall d’Albaida i altres poblacions que no pertanyen a l’Undef es van agrupar en la plataforma ‘Los pueblos de la pólvora’ per tal de tractar aquesta problemàtica. De fet, tan sols una empresa té l’autorització del Ministeri per tal de subministrar l’explosiu, que importa d’altres països productors. Aquest monopoli està traduint-se en dificultats de comptar amb munició per a armes d’avantcàrrega quan es presenta algun imprevist. En el cas d’Ontinyent, el magatzem de referència està ubicat a Montealegre del Castillo, Albacete.

Cal tindre en compte que a més, enguany serà la primera vegada que Ontinyent aplicarà la nova normativa, que obliga a identificar el disparador, l’arma i la traçabilitat de la pólvora. Els festers que volen disparar es troben en unes normes més estrictes que inclouen, entre altres requisits, la formació que s’ha anat facilitant per part de la Societat de Festers en diverses jornades per tal d’arribar a tots els interessats.