FOTO: En el centre, Rafael Rodríguez, foto de Ricardo Fombuena.
L’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida reprèn els actes dedicats al compositor i pianista alacantí Rafael Rodríguez Albert, vinculat a Ontinyent, on durant els anys de la guerra de 1936-1939 va fer classes en el Col·legi Nacional de Cecs, traslladat des de Madrid a la rereguarda i instal·lat al balneari de la Salut de la capital de la Vall d’Albaida.
Divendres 8 de setembre, el campus d’Ontinyent acollirà la presentació de la biografia del compositor, publicada per la seua filla, A. Beatriz Rodríguez Fernández: El compositor Rafael Rodríguez Albert. Vocación, compromiso y voluntad, editat per la Universitat d’Alacant. En l’acte intervindran també M. Carmen Agulló (professora d’Història de l’Educació de la Universitat de València), i Joan J. Torró (president de l’IEVA i autor del llibre El Col·legi Nacional de Cecs. De Madrid a Ontinyent (1936-1939)). La presentació tindrà acompanyament musical amb la interpretació d’algunes peces de Rodríguez Albert a càrrec de membres de la Societat Unió Artística Musical d’Ontinyent.
La següent cita cultural de l’IEVA serà divendres 15 de setembre i serà una conferència-concert Rafael Rodríguez Albert a través de la guitarra: un cas paradigmàtic en la història de la música espanyola, a càrrec de Pedro López de la Ossa, guitarrista professional que prepara una edició crítica sobre dues obres de Rafael Rodríguez Albert per a la fundació ONCE, i el llibre Otras mirada a Rafael Rodríguez Albert, un compositor republicano més allá de la composición. Serà a les 19.30 al Centre Cultural Caixa Ontinyent.
A més, aquest dissabte 9 de setembre l’IEVA també reprèn els actes de commemoració del 60 aniversari de l’aplec prohibit de Bocairent. Serà a Aielo de Malferit, on l’aniversari servirà per a fer un repàs històric i reivindicatiu, al pop i rock fet en valencià, a la Vall d’Albaida. En l’Auditori Municipal i a les 19.00 h, hi haurà una sessió teòric-pràctica sobre música i músics en valencià a la comarca. L’esdeveniment consistirà en una xarrada de Jesús Barranco, sobre compositors i intèrprets dels anys 1960 ençà. Rescatarà noms pioners i farà valdre les experiències posteriors fins a la més estricta actualitat, des d’Els Suppersons a Auxili, passant per Anselmos, Red Roja o Gem, entre molts més. La part pràctica serà un concert antològic en el qual Les Marquesettes interpretaran una dotzena de les cançons referides en la dissertació.