Una expedició per previndre la principal causa de ceguera mundial

Quan a Javier Cantó, gerent de Claravisión, li va proposar el cirugià Jaime Javaloy una nova expedició al Txad, Àfrica Central, no va poder rebutjar-ho. Així que va agafar el seu equipatge i es va posar rumb a aquesta zona per oferir la seua ajuda a qui més ho necessiten.

L’objectiu d’aquesta nova expedició va ser “operar al màxim nombre de persones amb cataractes, una de les principals causes de ceguera mundial”, diu Javier. I 200 van ser les persones que es van intervenir en el centre Bebedila Hospital San Joseph per un equip format per oculistes, optometristes i infermeres. “Tot l’equip quirúrgic el vam aportar nosaltres, així com les ulleres de sol que vam recollir en la campanya duta a terme amb El Periòdic d’Ontinyent, en la qual el col·legi San José ens va aportar dues caixes”, destaca Javier. Per la consulta van passar un total de 600 persones i d’ací “el primer pas era filtrar a les persones que tenien cataractes i les que no”.

Per a fer saber que l’expedició havia arribat a la zona amb la finalitat de tractar aquesta malaltia ocular, “vam haver de fer una tasca de divulgació perquè arribara a la població”. Fet aquest treball van començar les jornades intenses de quiròfan durant 10 dies i amb elles els moments durs, “hi havia casos en els quals no es podia fer res i això desil·lusionava, però tens la contrapartida dels casos en els quals pots ajudar i això recompensa”, reconeix Javier.

Un altre dels aspectes que impressiona de la zona és que és “molt pobra, no hi ha llum, no hi ha aigua corrent, els seus habitants no tenen diners per a pagar una consulta o una operació”. Així que quan el gerent de Claravisión, membre del Rotary Club Ontinyent, va comptar el seu viatge al Txad, “els socis no van dubtar a apadrinar cirurgies i també es va aportar un generador elèctric per a l’hospital”.

Aquest és el segon viatge que realitza l’ontinyentí a aquest territori africà a través de la Fundació Il•lumina Àfrica i l’ONG Visió Sense Fronteres, però no serà l’últim, perquè “hem creat un equip molt bo que esperem tornar”. Per a revisar als pacients operats, un optometrista de la Fundació Il•lumina Àfrica s’ha quedat en la zona.