Estar al capdavant del govern d’una ciutat implica també tenir projectes disponibles de cara al futur. Una de les idees que està contemplant el govern de Jorge Rodríguez és convertir el Palau de la Vila en un Museu de cultura popular. En molts aspectes aquesta idea ja està començada, ja que les figures que gestionen l’Associació de Gegants i Cabets ja estan exposades en la planta baixa d’aquest edifici que va ser construït sobre un antic alcàsser islàmic.
Enguany es feia un pas més incorporant les campanes Petra i Santa Àgueda, en exposició en la zona del criptopórtico. Com avança l’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, “la primera planta del Palau que albergava l’embrió del Museu del Tèxtil ja s’ha buidat i les peces s’han traslladat a les noves instal·lacions, en l’antiga fàbrica de Revert. En aquest espai que queda lliure estem contemplant posar en marxa el Museu de campanes”.
En aquest sentit, l’alcalde explica que des de la Colla de Campaners d’Ontinyent estan redactant un inventari extens amb tot el material que existeix per a, a partir d’aquesta documentació rebre l’assessorament tècnic de la Diputació de València, a través del Museu Valencià d’Etnologia, ETNO, qui dissenyarà els nous espais etnològics.
Aquesta col·laboració és fruit de l’acord entre el consistori i la institució provincial que es van reunir el mes d’octubre, quan el diputat de Cultura Xavier Rius visitava el palau que es remunta al segle XIII.
El repte més gran en tot aquest projecte seria traslladar a un altre immoble el saló de plens de la ciutat. “En aquesta segona planta se situaria el Museu de balls tradicionals, ja que en la primera no hi hauria suficient espai per a compartir amb l’espai campaner”, explica Jorge Rodríguez.
Futur eix turístic
D’aquesta manera, el Palau de la Vila, que es va remodelar sense tenir en compte quin ús se li anava a donar, tindria un sentit integral enfocat al turisme i la divulgació cultural. Això entroncaria amb el disseny d’una ruta, informa Jorge Rodríguez, que “tindria el centre de recepció del turista en el Museu del Tèxtil i que seguiria pel Carrer Major, fins al Palau de la Vila”. Un eix que permetria fer visites de tall industrial, històric, festiu, Patrimonial i museístic, en funció del que fes falta en cada cas.
Quant al trasllat del saló de plens no està previst a curt termini, però és una de les possibles propostes per a tenir en el calaix, de cara a futures ajudes.