Proposen retardar les cremes agrícoles a Ontinyent

En poques setmanes es reobrirà el període de cremes agrícoles i l’aire es farà asfixiant a Ontinyent. No és una apreciació subjectiva, un grup d’estudiants de 2n de Batxillerat de l’IES Jaume I va decidir realitzar un estudi sobre l’impacte d’aquesta pràctica en la salut de les persones, en veure com el fum d’aquestes cremes inundava la ciutat. Així, el treball de Nuria Borredá, Carmen Tolsá i Jenifer Vanessa Merino, dirigit per la professora i tutora Almudena Martínez, arriba a conclusions reveladores i participa en el concurs Sapiència.
“En reprendre les cremes agrícoles en octubre de 2022, l’aire era irrespirable i aquest va ser el punt de partida perquè les alumnes escolliren que el seu treball d’investigació en una assignatura optativa, fora estudiar com aquestes cremes repercutien en la salut de la ciutadania”, explica Almudena Martínez.
sensor de qualitat atmosfèrica
L’IES Jaume I compta des de 2022 amb un sensor que mesura la qualitat atmosfèrica i també disposa d’una estació meteorològica, en col·laboració amb AEMET. Unes ferramentes que han servit de gran ajuda, ja que han permès tindre un registre de dades en el seu estudi.
L’estudi analitza les partícules en suspensió, que poden veure’s alterades per diferents causes.
Segons detallen, el valor llindar diari recomanat de partícules contaminants per l’OMS és 15 micrograms/m3. Amb les dades sobre la taula, l’estudi afirma que “durant la tardor/hivern 22/23 un 70% dels dies se superava el llindar els dies de cremes. I no sols això, els pics de contaminants assolits els dies de cremes són majors en tardor que en hivern”, arreplega la investigació.
risc de “morbilitat i mortalitat”
En bibliografia del treball s’estableix que respirar aire contaminat a partir de 25 micrograms/m3 “és un factor de risc de morbilitat i mortalitat”, arreplega l’estudi de l’alumnat de l’IES Jaume I.
En posar aquestes dades en relació amb els paràmetres meteorològics, el treball arriba a una altra conclusió: els pics contaminants són més alts quan la temperatura i la humitat és més alta i hi ha poc vent. En conclusió, l’alumnat proposa modificar els períodes permesos de cremes només quan es puga garantir una bona dispersió de contaminants, és a dir, una baixa temperatura, baixa humitat i elevada velocitat del vent. Això suposaria retardar l’inici de les cremes que, ara per ara està en el mes d’octubre, per a reduir l’impacte nou del fum de les cremes agrícoles sobre la salut de la ciutadania ontinyentina.