PSOE d’Ontinyent lamenta que l’ajuntament “mantinga a Ontinyent sense ajudes per a projectes d’autoconsum energètic a la ciutat”

Des de l’1 de gener del 2024 s’ha eliminat a Ontinyent la bonificació del 50% de la quota íntegra de l’impost de l’IBI quant als immobles o habitatges instal·laven sistemes d’aprofitament tèrmic o elèctric de l’energia provinent del sol. L’impost va deixar d’estar bonificat per decisió del Govern local, amb el que la demora en la concessió d’aquestes ajudes està perjudicant així els ciutadans d’Ontinyent que vulguen sol·licitar-les.

“Aquesta inversió suposa un cost que en moltes ocasions no és assumible per les famílies. I ací és on pensem que les administracions, també les locals, han d’ajudar en aquest canvi cap a un consum energètic sostenible. Una possible mesura per a incentivar aquestes instal·lacions per això havíem pensat que una d’eixa ajuda podria ser bonificar el rebut de l’IBI per a aquells habitatges que adopten sistemes d’aprofitament d’energia solar, ben tèrmic, ben elèctric, però encara no se sap res” manifesta José Antonio Martínez.

Fa tres mesos pràcticament, sense que s’haja tramitat, ni tan sols les bases d’una subvenció per als interessats. Només la modificació del pla municipal de subvencions. A més que col·lectius com la Comunitat Energètica Local, habitualment col·laboradors, tampoc poden realitzar gestions tècniques o administratives per a la creació i posada en funcionament de projectes d’autoconsum col·lectiu dins de la zona urbana d’Ontinyent.

“Ontinyent necessita crear un nou model energètic a la ciutat. La transició ecològica cap a un model més respectuós amb el medi ambient es basa en moltes alternatives diferents com són les energies renovables, la mobilitat elèctrica i la recuperació i reciclatge de residus, entre altres. L’Ajuntament d’Ontinyent hauria de buscar crear un espai de col·laboració entre els ciutadans per a articular projectes alineats amb l’objectiu de crear un Ontinyent més sostenible i verd.” exposa Martínez.

El Partit Socialista d’Ontinyent ha sol·licitat la convocatòria urgent d’ajudes similars al 50% de la bonificació de l’IBI per aprofitament tèrmic o elèctric de l’energia provinent del sol per a autoconsum. Una reclamació que respon a la pretensió de fomentar la instal·lació de plaques solars en els habitatges com a model energètic sostenible.

Els socialistes ontinyentins recorden que l’Executiu Local va transmetre que aquesta bonificació seriosa substituïda per ajudes de cara a 2024. Això a mesura que va explicar per part de l’equip de Govern el passat 2 de novembre, fa tres mesos pràcticament, sense que res se sàpia referent a les bases de la convocatòria”.

La sostenibilitat és un dels aspectes que el PSOE d’Ontinyent considera fonamental per al desenvolupament de la localitat, sostenen que requereix una aposta clara i decidida per les administracions públiques. Una aposta que consideren que no s’està donant per part del Govern Local.