Quasi el 50% dels joves de la C. Valenciana admet haver sofrit depressió

Ansietat, estrés, depressió, trastorns de conducta alimentària… pràcticament la totalitat de la població coneix a alguna persona que haja o estiga sofrint algun d’aquests problemes, quan no ho fa en carn pròpia. La salut mental sempre ha estat amagada darrere d’un espés vel anomenat tabú. Siga per vergonya, per desconeixement o per temor a ser jutjat. El recent suïcidi de Verónica Forqué ha posat en boca de tots el debat de la salut mental.

La necessitat de parlar de salut mental i, sobretot, de treballar per ella se sustenta amb dades. Quasi la meitat de les persones joves de la Comunitat Valenciana afirma haver tingut depressió. Concretament un 46,15%. Són les dades preliminars de l’estudi sobre salut mental i joventut que està realitzant el Consell Valencià de la Joventut. I aquestes xifres no són les úniques preocupants, el 80,62% admet haver sentit estrés, mentre que el 73,38% ha estat afectat per l’ansietat.

Malgrat aquest percentatge tan elevat, només el 19% de les persones enquestades recorreria a ajuda professional en el cas de sofrir ansietat. Un clar exemple que encara que cada vegada es parla més de salut mental, encara queda molta feina per recórrer.

El Consell Local de la Joventut publicava a l’abril un estudi sobre l’impacte de la Covid-19 entre la joventut ontinyentina i un 36,7% creia que la seua salut mental s’havia vist perjudicada i afectada per la pandèmia. Aquest estiu el mateix Fran Albero, director de l’IES l’Estació, comptava a aquest periòdic que a causa de la situació sanitària i les seues conseqüències el professorat estava “veient situacions que no havíem viscut abans, com a ansietat o conductes que no haurien de ser normals. Seran totes a causa de la pandèmia? No ho sé, però s’han multiplicat per dos o per tres”.

Des del departament d’orientació d’un altre dels instituts de la ciutat, el Jaume I, també admeten que encara que no porten un registre concret del qual treure dades concloents “sí que hem notat un increment de trastorns d’ansietat o tristesa, a més els problemes vinculats a les relacions socials o les xarxes s’han vist acrescuts”.

A més, amb l’arribada de la Covid-19 també han notat que hi ha una inquietud i una major preocupació per part dels adolescents feia aquests temes. En aquest centre en concret, expliquen que intenten treballar amb l’alumnat l’educació emocional. Una de les iniciatives va de la mà d’ADIEM, que cada curs escolar visita el centre per a realitzar xerrades sobre la salut mental i la prevenció del suïcidi. De la mateixa forma, admeten que “mai s’està prou format en aquests assumptes, sempre és necessari seguir aprenent sobre això”.