Arriben les Falles de la Vall d’Albaida

La Diputació de València i el Gremi d’Artistes Fallers tornen a dur a terme la iniciativa de plantar monuments en municipis de la província en els quals no existeix tradició fallera. A la Vall d’Albaida, la Costera i la Canal de Navarrés seran nou localitats les que, d’ací a final d’any, gaudiran per primera vegada de la plantà. D’aquesta manera, es dona continuïtat a un projecte que es va iniciar l’any passat amb dos objectius principals: d’una banda, continuar contribuint a la reactivació dels tallers fallers dos anys després de l’inici de la pandèmia, i per un altre, acostar la cultura i festa de les Falles a localitats valencianes que no han viscut el que és una plantà.

Els monuments d’Aielo de Malferit, Bellús (la Vall d’Albaida), Barxeta i La Granja de la Costera (la Costera) s’estan plantant durant aquesta setmana amb motiu de la festivitat del 9 d’octubre. De fet, la falla de Francisco Roca a La Granja de la Costera ja es pot contemplar. Les d’Agullent, Guadasséquies (la Vall d’Albaida), Vallés, Canals (la Costera) i Bicorb (la Canal de Navarrés) ho aniran fent al llarg de l’últim trimestre de 2022, depenent de les particularitats de cada monument i cada localització.

Les falles han estat creades per artistes fallers entre els quals es poden apreciar diferents estils. “Cal destacar que dels artistes que han participat enguany es troben noms amb una llarga trajectòria en el sector i al mateix temps joves amb gran projecció. A més també han participat nombrosos col·laboradors, per la qual cosa l’ajuda de la Diputació ha arribat a bastants més persones”, assenyala el Mestre Major del Gremi, Paco Pellicer.

Per a desenvolupar l’activitat, el Gremi d’Artistes Fallers ha rebut una ajuda de 300.000 euros de la Diputació de València. Aquesta subvenció s’emmarca dins dels 1,3 milions d’euros que la corporació ha concedit en 2022 als sectors tradicionals afectats per la pandèmia per a dinamitzar la seua activitat, entre els quals es troben artistes, comissions, pirotècnics, floristes i indumentaristes.