Què cobren els polítics d’Ontinyent?

La transparència hauria de ser la base de qualsevol societat democràtica. L’Ajuntament d’Ontinyent ofereix a qualsevol ciutadà un portal web (https://transparència. ontinyent.es) amb el qual afirma pretendre “acostar als ciutadans del municipi tota la informació d’interés que els ajude a conéixer millor la gestió de l’entitat”. D’aquesta manera la població pot conéixer el sou dels membres de la corporació, el seu patrimoni, préstecs o formació, entre altres aspectes relacionats amb la gestió municipal.

El sou de l’alcalde: 48.583,04 euros

En iniciar l’actual legislatura, en 2019, i de la mateixa manera que es va fer en les anteriors, tots els representants polítics locals fan una declaració de béns i activitats. Aquesta declaració no es va actualitzant de manera anual, però sí que es torna a fer en finalitzar la legislatura, tot amb l’objectiu de controlar que cap d’ells s’enriqueix a costa del seu càrrec polític. Per això en aquest document, en l’ítem d’activitats’, que correspon al sou, apareix que l’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, cobra 37.670,12 euros per la seua labor. Però aquest no és el sou del primer edil. Cal recordar que el juliol de 2019, pocs mesos després de les eleccions municipals, el primer edil es va pujar el sou fins als 48.583,04 euros. Una xifra que sí que es reflecteix en l’apartat de retribucions del portal municipal de transparència.

Rodríguez no va ser l’únic que va veure el seu sou augmentat, també ho van fer els salaris dels regidors amb dedicació exclusiva o el personal de confiança. En l’apartat de retribucions de càrrecs electes s’inclou els sous d’aquells regidors amb dedicació exclusiva o parcial. Així Manolo Cuesta, cobraria 44.480, 76 euros per la gestió de la regidoria d’Obres i Manteniment d’Edificis Municipals, Neteja, Camins Rurals, Aigües i Clavegueram. El mateix import per a Sayo Gandia, per la coordinació de l’Àrea de Política Econòmica, Sostenibilitat i Projectes Europeus. I d’igual forma, també cobraria aquest import, Pablo Úbeda, en el seu cas per gestionar la regidoria de Promoció Econòmica, Innovació, Comerç i Accions Relacionades amb la Unió Europea. Els tres són regidors amb dedicació exclusiva.

Per part seua, tant Àlex Borrell com Òscar Borrell cobrarien 22.240,38 euros anuals cadascun d’ells, en ser càrrecs amb dedicació parcial. El primer s’encarrega de l’Àrea de Cultura, mentre que el segon de la d’Educació, Esports i Joventut. Cal recordar que Joan Sanchis i Natàlia Enguix també tenen una dedicació exclusiva, però en el seu cas, els seus salaris corresponen als seus treballs en altres administracions.

En el cas de Joan Sanchis, a més de regidor d’Urbanisme, és també diputat comarcal en la Diputació de València. Per part seua, la regidora d’Igualtat i Hisenda, entre altres àrees, Natàlia Enguix, és la representant del consistori en la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida. A més, els regidors i regidores que no tinguen cap retribució per la seua dedicació exclusiva o parcial, perceben 120 euros per assistir a cada ple municipal i les seues comissions informatives, així com 80 euros per assistència i sessió a la junta de govern.