Rànquing les pel·lícules més vistes a l’Utiye en 2022

Prop de 600 persones han vist en l’Utiye la pel·lícula de Carla Simó, Alcarràs, Os d’Or a la millor pel·lícula a Berlín i amb 11 nominacions en els premis Goya, sense que s’enduguera cap. Un film que es va projectar durant tres setmanes en 2022, per part del cinema club. La història d’una xicoteta localitat rural a Catalunya, Alcarràs, i de com la família Solé veu amenaçat el cultiu d’una gran extensió de bresquilleres en aquestes terres ha captat l’atenció del públic, amb 589 espectadors a Ontinyent.

Altres títols que li segueixen en el rànquing de les pel·lícules més vistes, de les 74 projectades a la sala de l’Utiye, són Cinc lobitos, amb 259 espectadors, i Vasil, amb 219.

Cinc lobitos ha captivat amb una instantània subtil, molt realista, del que significa ser mare hui sense deixar mai de ser filla. Un debut brillant de la directora Alauda Ruiz de Azúa, que de les 11 nominacions en els Goya, es va endur 3.

Per part seua, Vasil també està rubricada per una dona, en aquest cas la debutant en llargmetratges Avelina Prat, amb l’aval d’Isabel Coixet i de la Berlinale, un guió triat entre 500 projectes. La pel·lícula conta la història d’un immigrant búlgar, interpretat per Ivan Barnev, que es guanya l’estima d’un arquitecte jubilat, Karra Elejalde, i de la seua família, entre partida i partida d’escacs.

També han tingut bon acolliment de públic en la capital de la Vall d’Albaida, la deliciosa Lunana, un iac a l’escola, Un segon, del mític Zhang Yimou, entre altres.

El colp que la COVID-19 ha causat a les sales de cinema ha sigut tan fort, que les xifres dels espectadors encara no han recuperat els nivells anteriors a la pandèmia. No és només perquè es preferisca passar el temps a l’aire lliure, o perquè s’ha imposat la tediosa moda de fer més llargs els metratges, dilatant-los per damunt de les dues hores, sinó perquè el confinament va portar l’impuls de les plataformes digitals, que van arribar per a convertir el saló de les nostres cases en la substitució, mai igualable, de la pantalla gran i de l’experiència social del cinema vist en comú.

La caiguda d’espectadors a les sales de cinema també s’ha notat en la del cine club Utiye, situada en Cineápolis El Teler. Les dades així ho avalen: any 2018: 8.871 espectadors; any 2019: 8.447 assistents (424 menys); any 2020, irromp la pandèmia: 3.777 espectadors; any 2021: 4.365 entrades i, any 2022: 5.676 espectadors, 2.771 menys que l’any 2019, 1.311 més, que l’any anterior i amb una mitjana de 77 espectadors per film. La remuntada ha començat, però lentament.